Сер Хупер: Немає жодної іншої країни, настільки прозорої в доборі суддів, як Україна

Сер Хупер: Немає жодної іншої країни, настільки прозорої в доборі суддів, як Україна

Укрінформ
Голові Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ) серу Ентоні Хуперу невідомо про жодну іншу країну у світі, яка була б настільки прозорою в доборі суддів, як Україна.

Про це він сказав під час спеціального інтерв'ю щодо участі спільно з Вищою кваліфікаційною комісією України у проведенні конкурсу до Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

На думку голови ГРМЕ, їхня співпраця з ВККСУ була успішною, а робота Комісії - професійною.  

"Це була дуже успішна спільна робота. У нас, членів ГРМЕ, була повна співпраця з членами ВККСУ. Ми не могли отримати більше співпраці, розуміння і допомоги, ніж ми отримали від них. Я дуже вдячний пану голові, заступнику голови та всім членам ВККСУ. На мою думку, це була чудова командна робота та захоплююча пригода для всіх нас", - наголосив експерт.

"Мені невідомо про жодну іншу країну в світі, яка б була настільки прозорою в цьому аспекті, як Україна", - сказав Хупер.

За його словами, він вражений співбесідами з кандидатами до ВАКС у режимі онлайн. "Лише подумайте про це - ми ставили запитання діючим суддям про їхнє майно, декларації, податкові справи. І все це можна подивитися на YouTube. На мою думку, це досить рідкісна ситуація", - зазначив експерт. У Великій Британії, за його словами, теж проводяться конкурси, але рішення приймаються в приватному, закритому порядку, і ніхто не може подивитися їх на YouTube.

Окрім цього, голова ГРМЕ висловив сподівання про подальшу співпрацю з Вищим антикорупційним судом у рамках навчання. Він сподівається, що для новопризначених суддів зможе провести свій спеціальний курс.

Читайте також: Відбір до Вищого антикорсуду: Безпрецедентна прозорість та унікальний світовий досвід

"За підтримки Світового банку я розробив курс для суддів та прокурорів. Він називається Сonvicting the corrupt, або "Засудження корумпованих і конфіскація їхнього майна". Це чотириденний курс, в якому практично немає лекцій, учасники лише виконують практичні завдання, для того щоб зрозуміти законодавство, пов’язане з корупцією, і законодавство, пов’язане з розслідуванням цих злочинів", - повідомив Хупер.

Як повідомлялося, конкурс до Вищого антикорупційного суду було оголошено Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 2 серпня 2018 року на зайняття 39 вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду, з яких до Вищого антикорупційного суду - 27 суддів; Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду - 12 суддів.

Перед тим, як приїхати в Україну, сер Ентоні Хупер більш як 20 років практикував обвинувачення та захист у кримінальних справах, був лордом-суддею Апеляційного суду, суддею Верховного суду Англії та Уельсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-