СБУ не має інформації про загибель

СБУ не має інформації про загибель "беркутівця" Горбика в Сирії

Укрінформ
Служба безпеки наразі не володіє інформацією про можливу загибель колишнього бійця спецпідрозділу "Беркут" Руслана Горбика у складі приватної військової компанії Вагнера у Сирії.

Про це повідомив у коментарі телеканалу "Прямий" керівник апарату голови СБУ Ігор Гуськов.

"Що стосується Руслана Горбика, Служба безпеки сьогодні не має інформації ані про його участь у складі підрозділу військової російської розвідки, відомої як ПВК Вагнера на території Сирії, ані про факт його загибелі", - сказав він.

Водночас у СБУ переконані, що Горбик не був у складі ПВК Вагнера рік тому.

"Ми впевнені у тому, що його не було у цій структурі рік тому під час удару військ коаліції по найманцях ПВК Вагнера в Сирії під час так званого пригожинського наступу", - зазначив Гуськов.

За його словами, не можна вірити чуткам про загибель когось із учасників ПВК Вагнера, оскільки були випадки, коли "найманці з різних причин самі ініціювали чутки про свою загибель у Сирії, але насправді вони досі живі".

Гуськов також повідомив, що нещодавно в окупованому Криму пройшов набір до лав ПВК Вагнера. Нові найманці будуть спрямовані у Судан. Імена новобранців посадовець пообіцяв оприлюднити найближчим часом.

Раніше "Громадське" повідомило, що підозрюваний у розстрілах учасників Майдану колишній "беркутівець" Руслан Горбик, який наприкінці лютого 2014-го виїхав до Росії та був оголошений у розшук, міг загинути у Сирії, на службі у ПВК Вагнера.

У 2015 році Руслан Горбик отримав громадянство Російської Федерації. Його мати, Надія Горбик, розповіла Громадському, що там він працював спочатку масажистом, а потім влаштувався у поліцію. У лютому 2018 рідним повідомили про його смерть, не зазначивши обставин. Поховали Горбика у рідному селищі Лучинець Вінницької області, тіло рідним передавали на кордоні Харкова з Росією.

Читайте також: У приміщенні ГПУ помер екс-прокурор, якого підозрювали в злочинах проти Майдану

Після смерті Руслана Горбика до слідчих ГПУ надходила інформація від жителів Вінницької області про те, що колишній беркутівець міг загинути у Сирії під час операції за участю приватної військової компанії Вагнера.

Найманці компанії залучались до війни на Донбасі, а останнім часом беруть участь у війні в Сирії. Слідчі перевіряють цю версію. Натомість, рідні Горбика кажуть, що про його службу найманцем нічого не знали, у спілкуванні чоловік був потайним, лише зазначав, що не винний у розстрілах.

За словами однокласника екс-беркутівця Артура Матієка, виїхати чоловіку допоміг «тренер беркутівців».

У розстрілах Майдану підозри оголошено 26 екс-беркутівцям так званої чорної роти. На лаві підсудних перебувають лише п’ятеро. Очільник спецроти Дмитро Садовник втік до Росії восени 2014-го, ще 20 беркутівців — наприкінці лютого. 16 із них знаходяться на території Російської Федерації, 4 — в анексованому Криму. Частині з них вдалося отримати російське громадянство, частині — притулок. Видавати їх на прохання української прокуратури Росія відмовляється.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-