СІЗО

СІЗО "Лефортово" клопотатиме про обстеження поранених моряків — Карпачова

Укрінформ
Стан поранених українських моряків, які утримуються у СІЗО "Лефортово", викликає серйозне занепокоєння, і керівництво СІЗО готує клопотання про їх вивезення у профільні медзаклади Москви для дообстеження.

Про це віце-президент Європейського інституту омбудсмена Ніна Карпачова сказала в інтерв’ю Радіо Свобода після спільних із уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою відвідин бранців.

За словами Карпачової, керівник СІЗО заявив, що готується три клопотання в Управління охорони здоров’я Москви для того, щоб по кожному із поранених українських моряків було ухвалене рішення, в який профільний медичний заклад Москви можна було б їх вивезти для того, щоб провести професійне дообстеження.

«В умовах слідчого ізолятора «Лефортово» провести медичні дообстеження, які мають проводитися на високотехнологічному медичному обладнанні, просто неможливо. Щоб чітко визначити діагнози і тактику подальшого лікування, безумовно, це треба зробити поза межами «Лефортово», – заявила Карпачова.

Читайте також: Суд у Москві залишив під вартою до кінця квітня ще 8 українських моряків

Вона підкреслила, що моральний дух полонених на висоті, проте їхній фізичний стан викликає занепокоєння.

«З точки зору морального стану, як говорять моряки, він позитивний. Вони тримаються, це хлопці, які вміють мобілізуватися в будь-яких ситуаціях. Що стосується їхнього фізіологічного здоров’я, після поранень, воно, звичайно, викликає серйозне занепокоєння, особливо в майбутньому», – сказала Карпачова.

Вона додала, що побутові умови в камерах СІЗО, де перебувають моряки, «відповідають міжнародним стандартам».

Як відомо, 25 листопада 2018 року російські військові у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України – катери «Бердянськ» і «Нікополь» і буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них - Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока - були поранені.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували всіх полонених українських моряків, висунувши їм обвинувачення за ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу РФ (незаконний перетин кордону). Нині всі вони перебувають у московському СІЗО "Лефортово".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-