Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Фантастичний вечір. Президент. «Кіборги» і плов

Фантастичний вечір. Президент. «Кіборги» і плов

Укрінформ
Рівно 2 роки тому, 9 лютого 2016 режисер Ахтем Сеітаблаєв, продюсер Іванна Дядюра і їх прекрасна акторська команда розпочали знімати «Кіборги». 

Це - без перебільшення - один з найкращих і найсильніших українських фільмів, який полюбили мільйони українців і який примусив плакати зали в європейських столицях. 

Сьогодні в скромному будинку Ахтема і Іванки ми їли найсмачніший в житті кримський плов , який зробив Шеф ( о, це теж абсолютно легендарна особа, художник і душа творчої групи Шевкет Сейдаметов). За столом сиділи військові, в тому числі кіборги, що пройшли пекло ДПА і актори, для яких була честь зіграти в цьому фільмі. 

Хлопці разом з Президентом Порошенком і пані Мариною співали «Гуцулку Ксеню», розповідали кіношні байки, й обговорювали майбутній новий фільм. Назва вже є. І це буде картина про одну з найгероічніших операцій російсько-української війни. Сценарист Наталья Ворожбит вже думає над сценарієм.

Президент, до речі, вважає, що державне фінансування на кіно в першу чергу має йти на фільми про війну - й знімати таке кіно треба зараз, поки гострі емоції і рани, поки свідки і ті, хто знають, що таке фронт, можуть до деталей, без ідеологічних штампів, розповісти правду. 

Це був абсолютно фантастичний вечір. Коли треба їхати, бо в Президента повно справ і протокол суворо стоїть над душею. Але за столом такі чудові і справжні люди, й розмова тече правильна і важлива, а плов і долма,інші кримськотатарські страви смакують так, як в Бахчисараї.

Зірка вечора - дев’ятирічна Сафіє (на кримськотатарський манер), маленька донька Ахтема. Він зараз активно вчить українську, й мала заявила, що як папа не знає слова, то питає або в Google, або в неї. «А ще папа іноді думає, що знає англійську» - продовжувала розкривати домашні секрети Сафіє. Й найщиріше: « я люблю ,як приходять дорослі гості, й я чекаю не цікаві розмови, а плов! «І ми її розуміємо».

Хазяйновитий Андрій Ісаєнко (в фільмі Субота) розкладав плов, а Ахтем розповів, що коли обирав актора на це роль, то давав на кастингу подушку й просив зіграти сцену «народження кошенят». Андрій на пробах засміявся, що вперше приймає пологи в подушки, але був дуже реалістичний.

Віктор Жданов (в фільмі Старий) - в реалі мовчазний і справжній. В мирному житті він був актором... в театрі в Донецьку... Ось як склалося, в 14 виїхав, бо не зміг зрадити Батьківщину. Зараз грає в театрі на Лівому Березі. 

Мажор і Гід в житті (Макар Тихомиров і Роман Ясіновський) - юні і з відмінним почуттям гумору. 

Шкода, що Серпень (Вячеслав Довженко) не змін вирватися зі зйомок. Але, з іншого боку, як же це класно, що в українських акторів розписаний графік - і що вони задіяні в кіно.

Президент розповів, як кілька років тому вирішив зі свого фонду побудувати Театр на Андріївському узвозі, й як найближчі соратники закликали, що краще пожертвувати гроші фронту. Він з Мариною тоді прийняв рішення, що допомога армії - це пріорітет, але гроші на театр обов‘язково пожертвують. Бо ж навіщо армія, якщо в нас не буде театрів і кіно, не буде нашої культури - що ж тоді захищати. І як потім зрадофіли критикували, лаяли , що «театр не такий». 

Суспільство сильне, коли сильна армія і коли армія знає, що захищає. Я й досі під враженням від вечора. Й сьогодні вдома обов‘язково передивлюся « Кіборги».

Р. S. Mariya Ionova бачила фільм 13 раз, в тому числі представляла разом з групою це легендарне кіно в європейських столицях . Сьогодні вона познайомила нас зі своїм малюком - мімімі, яким милим.

Ірина Геращенко

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-