Україна закликає Сайдіка працювати над звільненням Гриба та інших в’язнів

Україна закликає Сайдіка працювати над звільненням Гриба та інших в’язнів

Укрінформ
Україна закликає Спеціального представника Діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартіна Сайдіка приділити першочергову увагу питанню звільнення українського політв’язня Павла Гриба, стан здоров’я якого критичний, та інших українців, незаконно утримуваних в Росії.

Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ у п’ятницю, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"В останні дні Павло Гриб перебуває в критичному стані після декількох місяців відмови російської влади у наданні йому належної медичної допомоги. Ми вимагаємо, щоб Росія негайно звільнила його та інших українських громадян, які незаконно утримуються в Росії. І ми просимо Вас, посол Сайдік, приділити першочергову увагу цьому питанню та вивчити додаткові шляхи для його якнайскорішого успішного вирішення", - заявив дипломат, звертаючись до присутнього на засіданні Мартіна Сайдіка.

Прокопчук підкреслив, що українські громадяни продовжують страждати в кремлівському полоні, а їх кількість лише зростає, включаючи захоплених недавно військовослужбовців біля Керченської протоки. При цьому Москва блокує будь-які пропозиції України щодо взаємного звільнення затриманих, що, зокрема, було зроблено напередодні зимових свят.

Як відомо, українець Павло Гриб зник 24 серпня у Гомельській області Білорусі. Туди він виїхав із Києва на зустріч з дівчиною із Сочі, з якою познайомився в інтернеті. Згодом в інтерв'ю дівчина зізналася, що справді запросила хлопця до Білорусі, і заявила, що її змусили це зробити працівники ФСБ Росії.

Читайте також: У МінТОТ заявили про отримання “плану Сайдіка”

Пізніше Гриба виявили в СІЗО-5 в Краснодарі: його звинуватили за 205 статтею Кримінального кодексу Росії – "Тероризм". Справу хлопця передали на розгляд у Північно-Кавказький окружний військовий суд.

Київ вимагав від Москви допустити до Гриба українських консулів, а також надати інформацію щодо місця, причин та обставин його затримання. Але ці листи були проігноровані.

Днями Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про надкритичний стан українського політв'язня в РФ 20-річного Павла Гриба і закликала міжнародне співтовариство сприяти в наданні йому медичної допомоги.

Батько бранця Кремля Ігор Гриб заявив, що його син без термінової медичної допомоги у спеціалізованому медичному закладі, якого немає в Ростові-на-Дону, може померти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-