Запобігти хворобі значно дешевше, ніж лікувати її — Супрун

Запобігти хворобі значно дешевше, ніж лікувати її — Супрун

Укрінформ
Українці часто звертаються до лікарів із задавненими формами захворювання, лікування яких стає дороговартісним, натомість профілактика запобігає розвитку патологій та економить кошти.

Про це у Facebook написала в.о.міністра охорони здоровʼя України Уляна Супрун.

“Запобігати захворюванням значно ефективніше та дешевше, ніж лікувати. Натомість поширеною залишається думка, що профілактика — це важко, а випити ліки або ж знайти пігулку від усіх хвороб — значно легше. Такий підхід призводить до того, що люди звертаються до лікаря, коли вже захворіли чи мають серйозні симптоми”, - написала Супрун.

Вона підкреслила, що профілактика і рання діагностика стають ключовими в охороні здоров’я.

“Нинішній курс трансформації передбачає орієнтацію не на хвороби, а на здоров’я кожного конкретного пацієнта. Ваш сімейний лікар може допомогти вчасно виявити ризики для здоров’я, скоригувати спосіб життя, а за потреби — направить на аналізи, до вузькопрофільних спеціалістів чи призначить відповідне лікування. Самостійно робити ці рішення — не найкраща ідея”, - зазначила Супрун.

Читайте також: “Швидка” має їхати, коли температура більше 40 чи проблема з диханням — Супрун

Вона рекомендує пройти огляди для груп ризику найпоширеніших хвороб.

“Щороку слід робити огляд щодо діабету люди 45 років і старше, всі — при факторах ризику, ВІЛ-інфеції та туберкульозу. Раз на два роки щодо раку молочної залози: 50–69 років, з 40 — при факторах ризику. Раз на 1-2 роки - щодо гіпертонічної хвороби та інших серцево-судинних хвороб — жінки 50 років і старші, чоловіки 40 років і старші, щодо колоректального раку - жінки і чоловіки старші 50 років та раку передміхурової залози: з 40 років”, - зазначила урядовець.

Вона також наголосила на важливості імунопрофілактики, зокрема, щеплень проти небезпечних інфекційних хвороб

“Вакцинація - обов’язок кожного відповідального громадянина. Вакцинація за календарем профілактичних щеплень є безоплатною. Її можна зробити у вашого сімейного лікаря або педіатра. Сьогодні є абсолютно усі вакцини за календарем, тому не відкладайте свій захист”, - закликала Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-