Україна проситиме МКЧХ перевірити стан здоров'я полонених моряків у РФ

Україна проситиме МКЧХ перевірити стан здоров'я полонених моряків у РФ

Укрінформ
Україна спрямує звернення до Міжнародного Комітету Червоного Хреста та комісара з прав людини Ради Європи Дуні Міятович щодо надання достовірної інформації про стан здоров'я, лікування захоплених Росією українських моряків і щодо допуску до них лікарів.

Про це написала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

“З українською омбудвумен обмінялися останньою інформацією щодо військовополонених моряків. Пані Людмила (Денісова - ред.) підтвердила, що трьох поранених моряків перевели з тюрми «Матросская тишина» в Лефортово. При цьому ми й досі не маємо повної і об'єктивної інформації щодо стану їх здоров'я, в двох моряків залишаються металеві осколки в руках після обстрілів і поранень. Українська сторона наполягає на наданні достовірної інформації про здоров'я хлопців, їх належне лікування і допуск незалежних лікарів. Ми спрямуємо відповідні звернення до МКЧХ і звернемося до комісара з прав людини РЄ Дуні Міятович із закликом активніше долучитися до звільнення моряків”, - зазначила Геращенко.

Окрім того, перший віце-спікер повідомила, що поінформувала уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову про перебіг дебатів в ПАРЄ і прийняття останньої резолюції, яка визнає статус наших військовополонених — що вони підпадають під дії Женевських конвенцій.

“Сторона захисту використає резолюцію Асамблеї під час апеляції і в мандатами від РФ визнання відповідного статусу моряків”, - додала Геращенко.

Читайте також: Поранених українських моряків перевели в "Лефортово" ще в суботу - адвокат

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, а також 24 моряків.

Після захоплення всіх українців узяли від варту на 2 місяці. Їх звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада українців вивезли до СІЗО Москви.

16 січня Лефортовський суд Москви продовжив термін тримання під вартою всім 24 полоненим до 24 та до 26 квітня 2019 року. Адвокати подаватимуть апеляції щодо всіх українців.

Усі захоплені моряки назвали себе військовополоненими.

24 січня ПАРЄ прийняла резолюцію «Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці», в якій офіційно вимагає від Росії поводитися з захопленими у районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-