У Сумах вшанували пам’ять 3 тисяч євреїв, розстріляних нацистами

У Сумах вшанували пам’ять 3 тисяч євреїв, розстріляних нацистами

Укрінформ
У Сумах 27 січня на центральному кладовищі міста відбулася церемонія вшанування пам’яті жертв Голокосту.

Пр це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для мене особисто це день пам’яті моїх родичів, які загинули в місті Ромни. Для нашої громади – це день пам’яті всіх євреїв, які постраждали від нацизму. У місті Суми з 2 по 6 лютого 1942 року було знищено кількасот євреїв. Розстріли були у цей час у містах Конотоп, Ромни, Охтирка, Шостка, Глухів, по всій Сумській області», - зазначила голова єврейської громади у Сумах Єлизавета Шерстюк.

Згідно з історичними довідками, у 1941-1943 роках на Сумщині було вбито близько 3 тисяч євреїв. На центральному кладовищі знаходиться єдине в місті їх поховання.

Засудивши нелюдське поводження нацистів, учасники заходу поклали до могили квіти.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається у світі 27 січня. Саме тоді у 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц, який став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Читайте також: Колишні в’язні Аушвіца вшанували пам'ять жертв Голокосту

Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».

Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-