Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Українська – це престижно, трендово і стильно

Українська – це престижно, трендово і стильно

Укрінформ
Помітила, що іноземці все частіше, окрім англійської, намагаються говорити українською

- Дівчино, а ви заміжня?
- Так.
- Шкода, я б узяв вас за жінку лише через те, шо ви так гарно лепечете українською.

Ось такий діалог вийшов у мене з таксисом, який все життя прожив у Києві, але українську мову полюбив нещодавно, і тепер за будь-якої можливості намагається нею говорити. А в мене гордість розпирала, що нарешті! Друзі, нарешті українська – це стало стильно, модно, молодіжно.

А ще, це престижно – володіти чистою солов’їною. Переконуюся в цьому щодня, коли заходжу в кав’ярні, чую по радіо пісні, бачу в книгарнях у розділі бестселери українських авторів. Адже для мене мова – це одна найбільших цінностей нації, яку вона має плекати, розвивати, популяризувати.

Зараз це зробити легше. А ще років 7 тому, як розпочала навчання в університеті, на мене дивилися скоса, коли я українською щебетала без упину. Так, полтавський говір має свій колорит – він зветься суржик. Та попри це мені було приємно, коли люди говорили компліменти, акцентуючи саме на мові.

Мені здається, що ще одним показником популярності державної мови можна назвати велику кількість україномовних блогерів. Так, соцмережі мають алгоритми і видають те, що тобі до вподоби. Однак те, що їх стало більше і що вони мають по 100-200 тис. підписників, говорить, як на мене, про одне – ми перестали соромитися своєї мови.

Навіть у моїх знайомих, друзів раніше був бзік: як тільки потрібно говорити з незнайомцями або замовляти щось у кав’ярні – вони переходили на російську.  Але ж у звичайному житті – добре володіють нашою рідною, і що їх спонукало це робити, не знаю. Сьогодні ж вони з радістю говорять українською і рідко коли її змінюють.

Цьому, я думаю, сприяла також шалена популярність наших музикантів та співаків. От хто зараз не знає пісні гуртів Антитіла, Океан Ельзи, The Hardkiss, Без обмежень, Каzка чи виконавців – Монатіка, Тіну Кароль, Бабкіна і цей список ого-го який. Навіть ті, хто співали виключно російською нині створюють та записують нові хіти солов’їною! Звісно цьому сприяла квота на радіо й ТБ. Та все ж я нереально тішуся, що наші пісні, наші співаки здобувають популярність з українськими синглами.

А ще помітила, що іноземці все частіше, окрім англійської, намагаються говорити українською. У нас в ГО «Інститут Республіка» з’явилася волонтерка зі Словаччини Вів’єн. То вона постійно запитує, як буде те чи інше саме українською, хоча російську знає. І ці її променисті очі, які з’являються, коли Вів почує нове слово та записує до свого блокноту – це доказ того, що ми обрали правильну стежину – щебетати по-солов’їному.

Лідія Гармаш

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-