Парубію нагадали про законопроект щодо пенсій нагородженим учасникам АТО

Парубію нагадали про законопроект щодо пенсій нагородженим учасникам АТО

Укрінформ
Народний депутат Оксана Білозір звернулася до Голови ВР Андрія Парубія та лідера фракції “БПП” Артура Герасимова з проханням включити до порядку денного десятої сесії ВР законопроекту про пенсії нагородженим учасникам АТО.

Про це політик повідомила на своїй сторінці у Facebook.

“Минулої сесії цей законопроект хоча й було включено до порядку денного, однак до його розгляду по суті ми не дійшли. Сьогодні з відповідними листами я звернулася до спікера парламенту Андрія Парубія та до очільника фракції "БПП" Артура Герасимова з проханням ініціювати включення цього питання до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання”, - зазначила Білозір.

Метою законопроект №8033 є встановлення соціальної справедливості в частині врегулювання питання розміру пенсії за особливі заслуги перед Україною учасникам АТО, які нагороджені орденом України, та членам сімей загиблих (померлих) учасників АТО, яких посмертно нагороджено орденами.

“Суть проблеми в наступному: Законом «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» визначаються порядок, умови та розміри пенсій за особливі заслуги перед Україною та передбачено, що ветерани війни, нагороджені за бойові дії орденом, медаллю «За відвагу» або медаллю Ушакова отримують надбавку до пенсії у розмірі від 25 до 35% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Але в цю категорію не підпадають учасники АТО, котрі нагороджені орденом «За мужність» та орденом «Богдана Хмельницького» через відсутність відповідної правової норми в пункті 2 статті 1 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». На сьогодні вони отримують надбавку в розмірі від 20 до 25%”, - уточила народний депутат.

Вона наголосила, що в цій частині права усіх без винятку ветеранів, котрі мають нагороди, мають бути рівними.

Читайте також: Учасникам АТО піднімуть військові пенсії - Рева

Водночас Білозір додала, що з пропозицією про відповідну зміну до чинного закону до неї звернувся Пенсійний фонд із офіційним листом, “бо й там відчули, м’яко кажучи, дискомфорт через існуюче протиріччя”.

Як повідомлялося, законопроект №8033 було зареєстровано у Верховній Раді 18 вересня 208 року. Його співавторами є народні депутати Оксана Білозір (БПП), Олександра Кужель (Батьківщина), Валерія Заружко (Радикальна партія Олега Ляшка), Сергій Куніцин (БПП), Андрій Лопушанський (БПП), Олександр Дехтярчук (БПП).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-