Від початку року кір забрав шість життів

Від початку року кір забрав шість життів

Укрінформ
В Україні з початку 2019 року від кору померло 6 осіб, всього на кір захворіло 8,5 тис. осіб, з яких дві третини — діти.

Про це сказав завідувач відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ, лікар-епідеміолог Олександр Заіка, повідомляє на своїй сторінці в мережі Фейсбук Центр громадського здоров’я.

“З початку січня на кір захворіло 8,5 тис. людей і вже 6 померли. Минулого року ми маємо 55 тисяч захворілих і 16 померлих, це за весь рік”, - сказав Заіка.

Серед захворілих, за словами лікаря, дві третини — діти.

Заіка наголосив, що люди, які не дбають про щеплення своїх дітей, в тому числі і від кору, зокрема через релігійні переконання, наражають на небезпеку не тільки себе, а і оточуючих.

“У першу чергу, вони не дбають про свою безпеку, і про оточуючих. Якщо взяти 100 осіб, то в будь-якому випадку 2-3 особи з них будуть мати медичні протипоказання до щеплення - важкі імунодефіцитні стани тощо. Вони не можуть отримати це щеплення по медичних показах, але коли інші 95 будуть захищені, в тому числі і щепленням проти кору, то в такий спосіб вони убережуть цих людей”, - сказав Заіка.

Він розповів, що перші симптоми кору схожі на гострі респіраторні захворювання — недомагання, нежить, кон'юнктивіт, кашель, згодом з'являється висипка. Кір не лікується. Чим старша людина — тим важче перебіг хвороби. Також після хвороби на кір можуть бути віддалені наслідки — енцефаліт, міокардити, ураження органів слуху. Цьому можна запобігти, вчасно зробивши щеплення.

Летальні випадки, за словами лікаря, - це наслідок відсутності щеплення проти кору і пізнього звернення за допомогою.

“Я вас закликаю, перше — вакцинуйтеся, і друге — вчасно звертайтеся за медичної допомогою. Зверніться до терапевта або педіатра зі своєю дитиною, він перевірить вакцинальний статус ваш або вашої дитини”, - сказав Заіка.

Лікар наголошує, що ті дорослі, які були щеплені в дитинстві, можуть зробити ще одне щеплення проти кору, тим же, хто, втратив відомості про вакцинацію, варто зробити необхідні щеплення.

Читайте також: За тиждень в Україні від кору померли троє людей - МОЗ

В Україні наявна вакцина КПК (кір, паротит, краснуха) “Пріорікс”, яку для України закупив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Наразі цієї вакцини понад 90 тисяч доз. Для дітей щеплення безкоштовні, дорослі можуть зробити щеплення в будь-якому медичному закладі, купивши вакцину в аптеці.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я розглядає питання про оголошення в Україні епідемії кору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-