Експерти РЄ рекомендують два сценарії фінансування українського суспільного мовника

Експерти РЄ рекомендують два сценарії фінансування українського суспільного мовника

Укрінформ
Експерти Ради Європи вказують на можливість політичного втручання у процес фінансування суспільного мовника в Україні та рекомендують два сценарії для забезпечення ефективної діяльності ПАТ «НСТУ».

Про це йдеться у звіті експертів Ради Європи «Система фінансування українського суспільного мовника ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» у світлі стандартів РЄ, який був представлений у четвер у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Під час роботи над експертним звітом було з'ясовано, що існуюча нині законодавча формула для розрахунку щорічних бюджетних асигнувань для ПАТ «НСТУ» (що становить 0,2% від видатків загального фонду державного бюджету за попередній рік) підходить для сучасної економічної та соціальної ситуації в Україні», - резюмується у звіті.

Експерти РЄ вважають, що основна проблема полягає саме в імплементації: правові положення, що вимагають використовувати цю формулу для визначення щорічного бюджету ПАТ «НСТУ», не реалізуються, оскільки інший дещо суперечливий закон створює для влади (Верховної Ради і уряду) можливості для скорочення на власний розсуд бюджетних асигнувань для суспільного мовника під час щорічної процедури формування бюджету.

Відтак, відзначають експерти, за два роки існування і діяльності суспільного мовника в України настала «глибока екзистенціальна криза». Зокрема, у листопаду 2018 року ВРУ затвердила лише 57% фінансування від суми, яка гарантована для ПАТ «НСТУ» за законом.

«Таке скорочення в поєднанні з накопиченими боргами ПАТ «НСТУ» перед Концерном радіомовлення, радіозв'язку та телебачення залишає молодого суспільного мовника практично без бюджету на створення програм у той час, коли він має переглянути свою діяльність і суттєво збільшити аудиторію. Крім цього, це відбувається перед двома раундами виборів, коли вкрай важливо мати доступ до фактичного висвітлення подій», - зазначено в основних висновках доповіді.

Читайте також: Росія протидіє українському мовленню на межі з окупованим Кримом - радник глави МІП

За результатами аналітичної роботи експерти рекомендують два сценарії для функціонування суспільного мовлення в Україні.

Відповідно до першого, поточна модель фінансування ПАТ «НСТУ» має зберігатися, однак потрібно внести зміни до законодавства, щоб уникнути політичного втручання в розрахунок обсягів бюджетного фінансування суспільного мовника.

Другий сценарій ґрунтується на розробці альтернативної моделі, яку підтримує ПАТ «НСТУ», та передбачає впровадження цільового джерела фінансування зі спеціального фонду державного бюджету, надходження до якого отримані внаслідок сплати рентної плати (зборів) користувачами радіочастотного ресурсу.

«Насправді, у деяких аспектах така модель, ймовірно, буде ефективнішою для цілей усунення політичного втручання, оскільки вона диверсифікує джерела державного фінансування», - вважають експерти Ради Європи.

Як відзначила голова наглядової ради ПАТ «НСТУ» Тетяна Лебедєва, в Україні прагнуть створити суспільне мовлення за принципами Європейської мовної спілки (EBU), яке має працювати у прозорих умовах, під громадським контролем та незалежним фінансуванням.

«Для цього, безумовно, ключовою вимогою є незалежна система фінансування. Ми працюємо з Міністерством фінансів, народними депутатами, робимо усе можливе, щоб суспільний мовник навчився впроваджувати комунікації та працювати так, щоб його підтримувало українське суспільство», - зазначила Лебедєва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-