КСУ почав розгляд скарги судді-втікача часів Януковича

КСУ почав розгляд скарги судді-втікача часів Януковича

Укрінформ
Конституційний суд у середу, 23 січня, розпочав розгляд скарги колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова.

Про це йдеться у порядку денному суду.

"Розгляд справи за конституційною скаргою Татькова Віктора Івановича щодо відповідності Конституції положень частини п'ятої статті 190, пункту 1 частини першої, частини третьої статті 309 Кримінального процесуального кодексу України у формі письмового провадження", - йдеться у порядку денному суду.

У відомстві Укрінформу підтвердили, що скаржник Татьков Віктор Іванович є колишнім головою ВГСУ.

Відповідно до частини п’ятої статті 190 КПК, ухвала про відмову в наданні дозволу на затримання з метою приводу може бути оскаржена в порядку, передбаченому Кодексом; ухвала про дозвіл на затримання оскарженню не підлягає.

Згідно зі статтею 309 КПК, під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про відмову у наданні дозволу на затримання (пункт 1 частини першої); скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді (частина третя).

Суб’єкт права на конституційну скаргу стверджує, що оспорювані положення Кодексу передбачають право сторони обвинувачення на апеляційне оскарження ухвали про відмову в наданні дозволу на затримання з метою приводу та позбавляють сторону захисту права на оскарження ухвали про дозвіл на затримання з метою приводу. На думку автора клопотання, таке привілейоване становище сторони обвинувачення порівняно зі стороною захисту в контексті наявності права на апеляційне оскарження не узгоджується з конституційним принципом верховенства права, суперечить такій основній засаді судочинства, як рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, та порушує конституційне право на судовий захист, складовою якого є право на апеляційне оскарження справи.

Читайте також: В Іспанії знайшли нерухомість родини судді-втікача часів Януковича

Як повідомлялося, Департамент спецрозслідування ГПУ у жовтні 2016 року повідомив про підозру колишньому голові Вищого господарського суду Татькову в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 376, ч. 2 ст. 376-1 КК України. За даними слідства, Татьков упродовж 2011-2014 років фактично підпорядкував собі систему ухвалення судових рішень. Досліджується понад 10 тисяч випадків незаконного втручання в автоматизовану систему розподілу справ і заяв, втручання в діяльність суддів з метою винесення ними потрібних зловмисникам неправосудних рішень у господарських судах усіх інстанцій.

У жовтні 2016 року Татьков вилетів до Польщі.

Пізніше він залишився за кордоном на невизначений термін під приводом лікування. Зокрема, проживав у Німеччині та Австрії. Навесні 2018 року Татьков відмовився від спрощеної процедури видачі до України та подав запит на отримання притулку в Австрії.

Фото: ТСН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-