Водохреща відсвяткували… З «додатковими» інфарктами

Водохреща відсвяткували… З «додатковими» інфарктами

Укрінформ
Священнослужителі не закликають вірян купатися в крижаних ополонках. Але «московську традицію» так просто уже не викорениш...

Водохрещенські купання у цьому році, здається, як ніколи бурхливо обговорювалися фейсбук-спільнотою. При цьому аудиторія дуже чітко розділилася на сміливців, які хизувалися фотографіями чи відео святкового занурення в крижану ополонку та скептиків, які критикували цей звичай, аргументуючи шкодою для здоров’я і взагалі тим, що така традиція походить не з України, а відомо звідки... Укрінформ вирішив зібрати спостереження того, як українці святкували Водохреща і чим закінчилися ці екстремальні розваги.

Точну цифру сміливців, які наважилися скупатися у холодній воді на Водохреща встановити, звісно, складно, але судячи з динаміки по регіонах, можна говорити про щонайменше 200 тисяч пірнальників. Тільки у Київській області нарахували майже 12 тисяч людей, які вирішили цього дня скупатися, про що повідомила обласна поліція на офіційній сторінці у Facebook. Відзначилися сміливістю і більше 30 очільників міст, влаштувавши справжній мерський заплив у київському парку “Наталка” з ініціативи мера столиці Віталія Кличка. До мерів приєдналися і голови столичних районів, заступники голови КМДА та народні депутати.

Також знімками і відео зі святкування Водохреща ділилися у соцмережах і українські зірки. Скупалися у крижаній воді соліст гурту “ТІК” Віктор Бронюк, фітнес-тренерка і телеведуча Надія Матвєєва, а також найсильніший стронгмен світу Василь Вірастюк, який занурювався у ополонку зі штангою.

Та попри віру людей, що мовляв у цей день вода очищає душу і тіло та стає цілющою, зберігаючи їм здоров’я на цілий рік, медики щороку застерігають у протилежному: непідготовленим пірнальникам такий “цілющий” обряд може тільки нашкодити. У МОЗ наголошують: одноразове пірнання в ополонку навряд чи оздоровить. Загального зміцнювального ефекту можна досягнути лише при систематичному загартовуванні, тобто при щоденному контакті з холодною водою. А деяким категоріям купання в крижаній воді абсолютно протипоказане. Йдеться передусім про тих, хто має захворювання серцево-судинної, нервової, сечостатевої систем, органів дихання, захворювання шлунково-кишкового тракту, хвороби органів дихання та шкірно-венеричні захворювання тощо.

Та й навіть якщо людина повністю здорова, такі різкі температурні контрасти можуть все одно стати шоком для її організму. Приміром, перехід з крижаної води в тепле приміщення може викликати запаморочення, блювоту та шум у вухах, спазм коронарних артерій, аритмії, рефлекторну зупинку серця, виникнення судом, алергічні реакції. І скільки б про це не говорили лікарі, все одно щороку в цей день їм доводиться боротися з наслідками одноденного “оздоровлення”, і цей рік не став винятком. Приміром, про 5-й інфаркт за день у Facebook написав кардіохірург Обласного центру кардіо і рентгенендоваскулярної хірургії (Донецкої області) Дмитро Узун. У коментарях таку ж ситуацію відмітив і його колега з Інституту загальної та невiдкладної хiрургiї iм. В.Т.Зайцева НАМНУ” (м. Харків) В'ячеслав Володін, зазначивши про 7-й випадок інфаркту за день.

Цікаво, що самі богослови дивуються появі в Україні такого масштабного копіювання чужого невідомо чого, ніяк не пов’язаного з нашими духовними традиціями у день Богоявлення та Хрещення Господнього, що відзначається 19 січня.

“... Підозрюю я, що оці купання в «прорюбях» пришкандибали до нас нещодавно з північних московських земель. Ще московський церковно-правовий документ - Стоглав 1551 р. забороняв вдаватися московитам до всіляких купань в «прорюбях» на Вдохрещі. Називав це поганським видовищем і погрожував карою для тих, хто це практикує. Але ніякий Стоглав цього явища в Росії не викорінив”, - зазначає митрополит Димитрій (Рудюк). За його словами, Україна, українці, козаки на Січі, не знали такого звичаю, як занурення у воду на Водохреще всім своїм тілом.

“На моїй пам‘яті 90-ті - поч. 2-х тисячних років. Київ. Ніяких купань. Щороку Патріарх Філарет освячує воду на Дніпрі, але моржі кидаються в річку десь далеко. Вони тримаються осібно. Ведуть себе культурно. Аж ось настає друга половина 2-х тисячних. Вже ніхто нікого не боїться і не соромиться. Роздягтися перед всіма не соромно - перед священиком, перед старенькими півчими. І, о лихо, київський мер Л. Черновецький після того, як священик занурив у воду хреста, так пірнув в ополонку на Водохреще, що виплив без трусів. Тоді у Києві тільки лінивий не піднімав цієї гуморної події на сміх. Згодом купання на Водохреще набуло вже такого характеру, що їх навряд чи хто колись приборкає”, - сумнівається митрополит.

Усе сказане митрополитом можна сприймати скептично і багато в чому з ним не погоджуватися, але не довіряти думці священнослужителя такого рангу не доводиться.

Юлія Горбань. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-