Рушник національної єдності вирушає у тур з нагоди 100-річчя Соборності України

Рушник національної єдності вирушає у тур з нагоди 100-річчя Соборності України

Фото
Укрінформ
У дзвіниці Успенського собору Національного Києво-Печерського заповідника 21 січня презентували Рушник національної єдності.

Саме звідси розпочнеться культурно-мистецька та соціально-політична акція “Рушник національної єдності — соборна Україна”. Про це повідомила під час презентації автор ідеї створення Рушника та одна з ініціаторів акції Тамара Степаненко.

Презентація Рушника Національної Єдності до 100-річчя Дня Соборності України / Фото: Овсяннікова Юлія. Укрінформ

“Презентація Рушника відбуватиметься впродовж усього 2019 року в кожній області України. Із лаври Рушник національної єдності вирушає в усі куточки — і туди, де він вишивався, і де не вишивався. Тому що люди бачили Рушник тільки частинками, а цілого твору не бачили”, - сказала Степаненко.

Вона додала, що тур стартує з лаври і Рушник можна побачити тут до початку подорожі впродовж 10-12 днів. Нині буде складено графік, і в лютому Рушник вирушить у путь.

“Є кілька варіантів продовження туру, зокрема нас запрошують у Кам’янець-Подільський і на звільнені території сходу України”, - уточнила Степаненко.

Вона нагадала, що на сьогодні вже відбулося 95 презентацій. Рушник вишивали близько півтори тисячі людей впродовж двох років - 2007-го і 2008-го. Він довжиною 9 метрів.

Читайте також: Живий ланцюг, виставки та огляди: що готують у Києві до 100-річчя Соборності

У Рушнику закодовано минуле, сьогодення і майбуття України. Минуле — це Трипільська культура, Київська Русь, Козаччина. Сьогодення — Дерево життя, на якому 27 неповторних квіточок, що символізують адміністративно-територіальний поділ України. Майбуття — наш Герб, наші зорі. Розробляла унікальний узор ціла бригада черкаських майстринь, до них долучилися науковці, і кожна квітка на Рушнику затверджена художньою радою.

Степаненко також зазначила, що планується побудувати Музей рушника і передатицей твір туди на постійне зберігання, оскільки Рушник — це власність українського народу. Народ і будуватиме цей музей.

“Є бажання створити його там, де більше у нас в Україні рушників — на Київщині чи Полтавщині”, - зазначила організатор презентації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-