У Супрун заспокоюють, що трансплантації ніхто не блокує

У Супрун заспокоюють, що трансплантації ніхто не блокує

Укрінформ
В Україні не заблоковано проведення операцій з трансплантації органів, тож лікарі не мають боятися їх виконувати.

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

“...У жодному разі в Україні не заблоковано чи призупинено виконання операцій із трансплантації. Є Закон України про проведення трансплантицій. Він чинний і він діє. Що стосується нового закону про трансплантацію, що був прийнятий минулого року і який передбачає перебудову нової системи, зокрема з електронним реєстром трансплантацій та іншою моделлю фінансування, то, дійсно, окремі норми потребують відтермінування. Постанова Кабміну, що тимчасово регулює ці норми, прийнята. Вона дозволяє нам продовжувати свою роботу”, - наголосив Ковтонюк.

Він поінформував, що вже закуплено послуги з розробки електронного реєстру трансплантацій.

“Також закуплено обладнання для тих закладів, що першими почнуть це робити. Робота триває. Ми дуже просимо парламент прийняти зміни до цього нового закону про те, що окремі положення, які фізично не можна виконати у вказані строки, були продовжені. Ми сподіваємося, що профільний комітет зможе розглянути та погодити проект - (він) готовий, погоджений міністерством і буде якнайшвидше винесений до залу”, - сказав Ковтонюк.

Заступник міністра також підкреслив, що лікарі-трансплантологи не мають боятися проводити операції з пересадки органів.

Читайте також: МОЗ затвердило програми закупівель на 2019 рік

“Прошу не нагнітати страх серед медичних працівників щодо порушення ними будь-яких норм. Вони не порушують будь-які норми, виконуючи трансплантації. Вони порушують норми, не проводячи її, бо порядок виконання трансплантацій є чинним”, - наголосив Ковтонюк.

Як відомо, Новий закон щодо трансплантації вступив в дію 24 липня 2018 року. Проте виконання його норм не було реалістичним, тому був розроблений законопроект, що мав відтермінувати дію нового закону. Його підтримав Комітет з питань охорони здоров’я, але парламентарії не встигли його розглянути та проголосувати в останній сесійний тиждень роботи Верховної Ради у 2018 році.

З 1 січня 2019 року в Україні рішення про проведення лікування методом трансплантації приймає консиліум лікарів медзакладу, де пацієнта внесено до списку очікування. Свою згоду або незгоду на отримання лікування пацієнт надаватиме лікарю медзакладу, який проводить трансплантацію.

Щороку українські лікарі виконують близько 200 операцій з трансплантації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-