У Києві пройшов захід з нагоди трагедії 20 січня 1990 року в Азербайджані

У Києві пройшов захід з нагоди трагедії 20 січня 1990 року в Азербайджані

Укрінформ
Біля будівлі Об'єднаної діаспори азербайджанців України в Києві відбувся прийом з нагоди 29-ї річниці трагедії 20 січня 1990 року, коли в Баку було введено радянські війська для придушення виступів політичної опозиції.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"20 січня - це кривавий день у житті азербайджанського народу. Саме тоді радянські війська ввели свої Сили особливого призначення в Баку і почали знищувати людей прямо на вулицях", - сказав колишній посол Азербайджану в Україні Талят Алієв.

Він підкреслив, що радянський режим хотів знищити дух свободи і боротьби азербайджанського народу.

Водночас голова Об'єднаного конгресу азербайджанців України Ровшан Тагієв зазначив, що 20 січня став також днем згуртування громадян Азербайджану.

За словами глави "Конгресу київських азербайджанців" Олега Крапівіна, саме в цей день була отримана незалежність Азербайджану.

Захід був організований головою діаспори азербайджанців України Хікметом Джавадовим.

Як відомо, в 1990 році радянський тоталітарний режим провів каральні спецоперації в столиці Азербайджану та інших містах республіки. В ніч з 19 на 20 січня на вулицях Баку з'явилися танки і бронетранспортери. Військові відкривали вогонь по всьому, що рухається. Розстрілювали навіть машини "швидкої допомоги", які перевозили поранених і медпрацівників.

Перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов підписав указ про введення 20 січня в Баку надзвичайного стану. Але ще до того, як населення було сповіщено про указ, увечері 19 січня група "Альфа" КДБ СРСР підірвала енергоблок Азербайджанського телебачення, в результаті чого припинилася трансляція телевізійних програм у республіці.

Читайте також: Сьогодні в Україні вшановують подвиг "кіборгів"

Жителям Баку повідомили про введення надзвичайного стану по республіканському радіо о 7 ранку 20 січня. А до цього вночі в азербайджанській столиці було вбито 82 людини і 20 осіб смертельно поранені. Ще 21 особу було вбито після сповіщення про надзвичайний стан 20 січня і в наступні дні. У районах, де надзвичайний стан не вводився - в Нефтчалі і Лянкярані - 25-26 січня було 10 убитих. Усього в результаті введення військ в Баку і районах республіки було убито 131 людину, поранено 611, незаконно заарештовано 841 людей, ще 5 зникли безвісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-