Депортовану з Росії пропагандистку привезли до Львова

Депортовану з Росії пропагандистку привезли до Львова

Укрінформ
Затриману на Харківщині після депортації з Росії українську журналістку Олену Віщур (Бойко), підозрювану в Україні в державній зраді, доправлено до Львова.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив старший офіцер Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України з питань зв’язків із ЗМІ Юрій Трубачов.

"Напередодні у першій половині дня громадянка з паспортом України прибула на "Гоптівку" з російського пункту пропуску "Нехотєєвка" як депортована особа. Її одразу затримано за дорученням СБУ. Учора її було допитано харківськими прикордонниками у форматі співбесіди щодо обставин її прибуття до України, а також уточнені деякі моменти її біографії та діяльності в Україні та Росії. Пізніше на "Гоптівку" прибули співробітники Управління СБУ у Львівської області. Близько 04:00 вони посадили затриману особу в авто та поїхали до Львова", - зазначив Трубачов.

За його словами, подальші дії щодо затриманої будуть здійснюватися на Львівщині.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня на пункті пропуску "Гоптівка" затримали громадянку України, колишню львівську журналістку Олену Віщур, відому у соцмережах як "Елена Бойко". В Україні Бойко є підозрюваною за статтями «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» і «державна зрада». Їй, зокрема, закидають співпрацю з бойовиками на Донбасі, з якими вона робила інтерв’ю під час поїздок на окуповані території. Крім того, у липні 2015 року вона влаштувала у Львові мітинг, вимагаючи “автономії Галичини”.

Читайте також: СБУ затримала антиукраїнську пропагандистку, депортовану з Росії

Віщур (Бойко) була активним автором сайту сепаратистського руху "Галицький яструб", де публікувалися матеріали антиукраїнського спрямування.

У липні 2015 року СБУ вже затримувала Віщур. Під час обшуку у неї вилучили комп'ютери, флешки, телефони, ноутбуки, телефони. Також знайдено банківські картки, на які надходили гроші з Росії, та статут партії "Русь соборна". Однак Віщур тоді вдалося втекти до Росії.

Разом з тим у грудні 2018 року суд Москви ухвалив рішення про депортацію української журналістки Олени Віщур (Бойко) через "порушенням правил перебування" в Росії та наклав на неї штраф у розмірі 5 тис. руб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-