Закон із протидії булінгу насамперед стосується захисту дітей у  школах - Левченко

Закон із протидії булінгу насамперед стосується захисту дітей у школах - Левченко

Укрінформ
Закон щодо протидії булінгу, який напередодні підписав Президент України Петро Порошенко, і який набрав чинності, в першу чергу стосується захисту дітей в освітніх закладах.

На цьому наголосила Урядова уповноважена з питань гендерної политики Катерина Левченко на своїй сторінці у Facebook.

"Президент України Петро Порошенко 16 січня 2019 року підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)". Кодекс про адміністративні правопорушення доповнено статтею 173-4 "Булінг (цькування) учасника освітнього процесу". Таким чином зміни стосуються, перш за все, захисту дітей в освітньому середовищі", - наголосила Левченко.

Вона нагадала визначення булінгу, який надає закон: Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

За словами Левченко, багато досліджень, проведених в різних країнах, дають підстави зробити висновок, що чимала частина випадків булінгу має гендерне підґрунтя.

Урядова уповноважена назвала ознаки булінгу: систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

Читайте також: Порошенко підписав закон про протидію булінгу

Булінг передбачає покарання - штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. Штраф накладатиметься на батьків або осіб, що їх замінюють, якщо правопорушення скоєно малолітньою особою, а також неповнолітньою особою віком від 14 до 16 років.

"Під санкції потрапляє і керівник освітньої установи, якщо вчасно не повідомив про факти булінгу до органів поліції. Санкція - штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку", - резюмувала Левченко.

Вона нагадала закони, в які вносяться зміни: Закон "Про освіту", "Про загальну середню освіту", "Про дошкільну освіту", "Про професійну (професійно-технічну) освіту", Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-