Держава збільшила закупівлю ліків для онкохворих на 30-40% - МОЗ

Держава збільшила закупівлю ліків для онкохворих на 30-40% - МОЗ

Укрінформ
Кількість препаратів у переліку ліків, які закуповує держава через міжнародні організації для дітей і дорослих з онкозахворюваннями, зросла на 30-40%.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

“Відповідно до звіту, підготовленого Центром протидії корупції за підтримки міжнародного фонду “Відродження”, за чотири роки існування системи закупівлі ліків через міжнародні організації вдалося значно розширити кількість позицій, які закуповує держава для лікування онкохворих. Кількість препаратів у переліку ліків, які закуповує держава через міжнародні організації для дітей і дорослих з онкозахворюваннями, зросла на 30-40%, у залежності від програми”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у порівнянні з цінами 2014 року в 2017 році більшість препаратів для онкохворих пацієнтів було закуплено дешевше.

“Навіть у випадках, коли міжнародна організація в Україні закуповувала ті сами бренди та форми випуску препаратів, що і раніше МОЗ України, ціни значно знизилися в порівнянні з 2014 роком. 90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року. Так, наприклад, у випадку з препаратами “Бікалутамід” та “Доцетаксел” ціну вдалося знизити у 19 та 6 разів відповідно“, - наголошується у повідомленні.

За словами заступника міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ольги Стефанишиної, минулого року міністерству вдалось збільшити фінансування щодо дорослої онкології більш ніж удвічі.

“До передбачених за цим напрямом на початку року 709 млн грн вдалося додати ще 910 млн грн. У 2018 році загальна сума фінансування цього напряму склала близько 1,6 млрд грн, водночас на дитячу онкологію держава виділила 502 млн грн. Ці кошти забезпечать значне поліпшення в забезпеченості пацієнтів ліками”, - зазначила Стефанишина.

Читайте також: Ліки, які часто повертатимуть до аптек, заборонять — Супрун

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого року можливість залучати міжнародні організації до державних закупівель ліків і медичних виробів продовжено ще на рік. Також у жовтні 2018 року зареєстровано державне підприємство «Медичні закупівлі України», яке в майбутньому має забезпечити створення центру закупівельної експертизи та буде допомагати регіонам підвищувати ефективність використання місцевих видатків на закупівлю ліків і медвиробів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-