Посольство України та адвокати просять домашнього арешту для полонених моряків

Посольство України та адвокати просять домашнього арешту для полонених моряків

Укрінформ
Посольство України в РФ і команда захисту українських військовополонених моряків просять змінити запобіжний захід на домашній арешт і готові забезпечити їм проживання в Москві.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на адвоката одного із заарештованих Сергія Бадамшина.

"Посольство просить посприяти в передачі суду РФ клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту громадянам України", - сказав адвокат.

У проханні зазначено, що посольство забезпечить обвинувачених проживанням в житловому корпусі посольства України в Москві, а також гарантує їх супровід до слідчих і судових органів.

Читайте також: У Росії продовжили арешт ще чотирьом українським морякам

Уповноважений з прав людини в Москві Тетяна Потяєва, яка відвідала всіх військовополонених українських моряків, заявила, що скарг на умови утримання в "Матросской тишине" та СІЗО "Лефортово" від моряків не надходило.

Як повідомлялося, раніше 15 січня Лефортовський суд Москви продовжив до 24 квітня арешт половині з 24 військовополонених українських моряків. Справи українських моряків розглядаються в Лефортовському суді по «четвіркам».

Захисту військовополонених українських моряків вже було відмовлено в клопотанні про зміну підсудності відповідно до Женевської конвенції на військовий суд. Також відмовлено в проханні випустити моряків з клітки і посадити поруч з адвокатами.

Виконано одне клопотання - родичів військовополонених пустили в зал судового засідання побачитися з моряками. Це дві «четвірки» українських військовополонених: Мокряк, Оприск, Семідоцький, Цибізов і Терещенко, Головаш, Попов, Шевченко.

Раніше суд задовольнив клопотання ФСБ про закриття судового засідання. У свою чергу захист українських військових просив провести засідання у відкритому для слухачів і ЗМІ режимі. Позиція захисту - обов'язковий допуск на слухання ЗМІ, представників посольств іноземних держав, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, яка приїхала в суд, а також родичів військовослужбовців.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, і 24 моряків.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх моряків, після чого їх перевезли до Москви.

Зараз 21 український військовий перебуває в московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - в ізоляторі "Матросская тишина".

Всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-