У МОЗ вирахували, скільки “швидка” їде до пацієнта

У МОЗ вирахували, скільки “швидка” їде до пацієнта

Дослідження
Укрінформ
В Україні автомобіль швидкої медичної допомоги доїжджає до пацієнта за 8,5 хвилини, а понад 50% невідкладних викликів закінчилися госпіталізацією пацієнтів.

Про це свідчать результати дослідження за участі міжнародних експертів, повідомляє МОЗ.

«Середній час реагування швидкої на виклик (з моменту отримання повідомлення бригадою і до першого контакту з пацієнтом) – 8,5 хвилини, в межах 10 хвилин здійснюються 56% від усіх викликів, в межах 20 хвилин здійснюються 94% від усіх викликів. Середній час перебування на місці події - 17 хвилин. Середній час транспортування до лікарні - 10 хвилин. 53,7% невідкладних викликів закінчилися транспортуванням до лікарні та госпіталізацією пацієнтів», - зазначили у МОЗ.

Водночас, дослідження виявило, що медики «швидкої» не завжди призначають адекватне лікування.

Читайте також: Гройсман роз’яснив, коли “швидка” має їхати на виклик

«Препарати, які використовують при наданні екстреної медичної допомоги, не завжди мають доведену ефективність та доцільність використання в конкретних випадках. Наприклад, найбільш поширений препарат, який застосовують при скаргах на біль у грудях, – магнезія. При цьому неефективність магнезії при гострому інфаркті міокарда, корекції серцевого ритму та позалікарняній зупинці кровообігу вже доведена науковцями», - наголосили у МОЗ.

Як зазначається, вперше якість роботи екстреної медичної допомоги оцінена не за результатами паперової статистики, а під час незалежного дослідження. У кожному регіоні України протягом 3 діб волонтери спостерігали за роботою бригад швидкої, а методологію дослідження та оцінки результатів розробили експерти ВООЗ.

У МОЗ пояснили, що групи спостерігачів працювали у 26 довільно обраних населених пунктах (з населенням більше 10 000 людей), на 30 підстанціях швидкої допомоги. Вони провели чергування із бригадами і виїжджали переважно на виклики, пов'язані з травмами, втратою свідомості, скаргами на серцево-судинні чи легеневі проблеми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-