У Мінкультури пояснили, як релігійній громаді перейти до помісної церкви

У Мінкультури пояснили, як релігійній громаді перейти до помісної церкви

Відео
Укрінформ
Громада приймає рішення про вихід із підпорядкування релігійного центру на своїх загальних зборах.

Про це керівник департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш заявив у ефірі телеканалу “Еспресо”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Є релігійна громада, і, якщо всередині цієї громади виникає бажання вийти з-під підпорядкування якогось релігійного центру, вони повинні зібрати збори, — іншого шляху немає. Вони повинні поставити дві-три точки зору на голосування, на обговорення і, відповідно, проголосувати. Яка більшість у цій громаді отримує перевагу, така і доля цієї громади”, — сказав Юраш.

Він нагадав, що згідно з українським законодавством, кожна релігійна організація, громада зокрема, є самостійною юридичною особою.

“Що це означає? Що кожна релігійна організація сама вирішує в усіх практичних моментах свою долю, включаючи власність, включаючи правові відносини з державою, правові відносини з іншими суб'єктами господарювання. І, відповідно, оця релігійна громада, вона сама з'ясовує, куди їй належати. Після цього робиться відповідний протокол, він завіряється підписами. Якщо все це, наприклад, відбувається з погодження виконавчої структури цієї релігійної організації, то підписами керівників структур. Кожна релігійна громада має голову, має якісь там виборні посади, наприклад, скарбника, керівника... Або вони своїми підписами, або — ще краще — коли всі учасники зборів засвідчують і подають у той орган, який зареєстрував статут цієї релігійної організації, подають цей протокол. Він вносить відповідні зміни. Це просто, єдине, що треба дотриматися процедури, і чітко все зафіксувати", — додав Юраш.

Він зазначив, що якщо є більшість, наприклад, 60%, то громада змінює підпорядкування, і юридична особа перереєстровує і статут, і відповідно, вона несе відповідальність за власність. Таким чином, за його словами, церковна власність стає власністю цієї нової, перереєстрованої громади.

“Але, я думаю, що було б абсолютно логічно звернутися до ст. 17 Закону України про свободу совісті, яка наділяє можливістю проведення почергових служінь у цьому ж храмі. І буде і красиво, і логічно, якщо більшість, змінивши підпорядкування, або навпаки — якщо більшість не хоче міняти, і такі можуть бути ситуації — але більшість запропонує меншості користуватися цим самим храмом”, — додав він.

Читайте також: Українську православну церкву нарешті визволили з московської неволі - Президент

Юраш зазначив, що це — дуже легко і просто, особливо в сільській місцевості, оскільки храми ніколи не використовуються цілодобово.

“Навіть у святкові чи недільні дні тільки в певні години в храмі відбуваються служби, якщо є одна громада. Абсолютно легко цей же храм надати в почергове служіння”, — наголосив Юраш.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-