Російський суд не відпустив Павла Гриба під домашній арешт

Російський суд не відпустив Павла Гриба під домашній арешт

Політв’язні
Укрінформ
Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону відмовив у зміні запобіжного заходу на домашній арешт українському політв’язню Павлу Грибу попри суттєве погіршення його стану здоров’я.

Рішення про відхилення відповідного клопотання адвокатів російський суд прийняв у п'ятницю, 21 грудня, повідомляє "Громадське".

Зокрема, на судовому засіданні адвокат Гриба Марина Дубровіна попросила долучити до справи медичний висновок, підготовлений доктором медичних наук з України на підставі результатів обстеження Павла в Ростові-на-Дону. У висновку лікаря вказано, що «в умовах перебування Гриба в СІЗО такий стан здоров’я загрожує появою внутрішньої кровотечі».

У зв’язку з цим захист Гриба просив змінити запобіжний захід Павлу Грибу на домашній арешт. Адвокат зазначила, що сторона обвинувачення представила всі докази, допитала всіх свідків зі свого боку, тому Гриб не зможе «знищити докази або чинити тиск на свідків».

Натомість сторона обвинувачення «не побачила підстав» для зміни запобіжного заходу українцю. Держобвинувачення посилалося на документи зі слідчого ізолятора, в яких стан здоров’я політв’язня названо «задовільним».

Читайте також: Адвокат Гриба каже, що її підзахисний практично осліп

Колегія суддів ухвалила рішення долучити до справи висновок про стан здоров’я Гриба, однак відмовилася змінити йому запобіжний захід. «Об’єктивних даних для зміни запобіжного заходу немає», - заявили судді.

Наступне засідання у справі заплановане на 18 січня. На ньому сторона захисту повинна представити свої докази, провести допит обвинуваченого, після чого суд призначить дату дебатів.

Як повідомляв Укрінформ, Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року в Білорусі, куди поїхав на зустріч з дівчиною, з якою спілкувався у соціальних мережах.

У вересні стало відомо, що він знаходиться у слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), йому висунуто обвинувачення у тероризмі. Тоді ж його адвокат заявила, що Павла викрали працівники ФСБ.

23 липня суд зупинив розгляд справи Гриба після того, як з'ясувалося, що обвинувачення ґрунтувалися на статті Кримінального кодексу, якої не існувало під час інкримінованого злочину. Прокуратура повернула справу до суду в жовтні після виправлення того, що російські ЗМІ назвали "процесуальної помилкою".

7 листопада Північно-Кавказький окружний військовий суд продовжив ще на 6 місяців тримання Гриба під вартою.

Під час засідання суду 12 грудня Грибу стало зле, йому викликали «швидку допомогу».

За даними адвоката українця, стан здоров’я Гриба різко погіршився, зокрема, він практично осліп.

Раніше омбудсмен України закликала РФ негайно надати допомогу українському політв’язню Грибу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-