Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як нам облаштувати Всеукраїнський громадський бюджет

Як нам облаштувати Всеукраїнський громадський бюджет

Блоги
Укрінформ
Розумна і справедлива побудова всеукраїнського громадського бюджету – завдання високої складності

Після виділення з державного бюджету 500 млн гривень на Всеукраїнський громадський бюджет серед експертів розпочалася дуже серйозна дискусія щодо механізмів фінансування та реалізації цього інструменту.

Нещодавно був запрошений на форум "Практики електронної демократії" провести дискусію в робочій групі представників регіонів на тему, яким в ідеалі має бути бюджет участі – як на загальноукраїнському, так і на місцевому рівні.

Організаторами заходу виступили проект ЄС «Регіональний механізм підтримки громадянського суспільства країн Східного партнерства», Центр розвитку інновацій, Програма EGAP (фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва і реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge), Державне агентство з питань електронного урядування України та Реанімаційний Пакет Реформ.

У дискусії взяли участь представники місцевих рад, партисипатори, в тому числі, зарубіжні, а також активісти.

У групі був озвучений ряд важливих тез, з якими вважаю за потрібне ознайомити усіх зацікавлених.

Звісно, основним пріоритетом є розробка нормативки та змін до законодавства, якими буде гарантовано щорічне проведення загальнонаціонального бюджету участі. В ідеалі – фінансування окремим рядком державного бюджету.

Отже, учасники заходу наполягають, що всеукраїнське голосування за бюджет участі має бути електронним. Інакше виникнуть серйозні сумніви в його достовірності, оскільки проконтролювати паперове голосування на місцях за нинішніх умов є практично неможливим.

Також було наголошено на важливості доступу до подання проектів усіх громадян з чіткими, прозорими та однаковими вимогами і критеріями відбору. А також – забезпеченні публічності, відкритості та доступності на кожному етапі, висвітленні кожного етапу в електронній системі. Можна скористатися системою, яка відобразить усі проекти на карті та за принципом світлофора покаже реалізовані проекти зеленим кольором, нереалізовані – червоним, а ті, що в процесі реалізації – жовтим. Як варіант.

Важливо постійно інформувати про етапи реалізації проектів. Наприклад, можна звітувати щодо реалізації проектів шляхом розсилки електронних листів усім, хто проголосував за проекти та підтвердив бажання отримувати листи про перебіг їхньої реалізації.

Крім того, правильно буде максимально залучати автора до реалізації владою його проекту. Для цього варто передбачити підписання автором плану реалізації проекту з чіткими термінами та конкретними відповідальними, а також змін до плану. І звичайно ж – оприлюднювати сам план та зміни до нього.

І, безумовно, нічого путнього не вийде, якщо не моніторити реалізацію проектів та регулярно не оприлюднювати результати цього моніторингу.

Учасники також порадили проводити публічні консультації та залучати експертів для розробки та оцінювання (експертизи) проектів.

Слід прагнути максимальної юзабіліті та клієнтоорієнтованості інтерфейсу електронної системи – все має бути максимально просто, а не так, як у цьому реченні.

Досвідчені партисипатори радять зосередитися на проектах, які неможливо реалізувати в рамках місцевих бюджетів участі та зробити акцент на нематеріальних проектах – медійних, цифрових, комунікаційних та інноваційних.

На сьогодні гроші виділені лише для реалізації проектів-переможців. Тож варто вже шукати джерела фінансування для проведення інформаційно-просвітницької кампанії з популяризації всеукраїнського громадського бюджету та залучення місцевих та загальнонаціональних медіа.

Якщо продовжувати тему грошей, то слід шукати можливостей для залучення додаткового фінансування проектів з боку соціально відповідального бізнесу та грантодавців.

На думку експертів, державі варто приділити серйозну увагу аналітиці результатів голосування, щоб краще розуміти потреби та побажання своїх громадян.

Також протягом заходу були озвучені пропозиції, щодо яких вірогідно буде багато суперечок. Зокрема, було запропоновано фінансувати 50% всеукраїнських та 50% міжрегіональних проектів, а також подумати як зробити так, щоб більшість фінансування не забрали великі міста.

І наприкінці, словами класиків:

Розумна і справедлива побудова всеукраїнського громадського бюджету – завдання високої складності, і може бути досягнута тільки дуже поступово, низкою послідовних наближень і намацування. Непосильно важко складати якусь струнку розробку вперед: вона, швидше за все, буде містити більше помилок, ніж достоїнств, і насилу встигати за реальним ходом речей. Але і: не можна зовсім не намагатися.

Артем Стельмашов

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-