Президент повідомив, що з 2014 року вів переговори з Константинополем про Томос

Президент повідомив, що з 2014 року вів переговори з Константинополем про Томос

Укрінформ
Президент Петро Порошенко з 2014 року вів переговори з Константинопольською церквою щодо надання Томосу Українській православній церкві.

Про це він зазначив під час своєї зустрічі з творчою інтелігенцією міста Дніпро в понеділок, повідомляє Укрінформ.

"Як Президент України, я з 2014 року вів непрості переговори з Константинопольською церквою-матір'ю, з представниками українських церков, які до цього за один стіл не сідали, аби продемонструвати нашу готовність до об'єднання", - сказав Глава держави.

Порошенко розповів, що питання об'єднання української церкви було винесене у публічну площину цьогоріч у перший понеділок після Великодня, коли "були знайдені відповіді на більшість питань".

Президент зазначив, що створення Православної Церкви України - це "велике державотворче питання".

"Відтепер у Москві більше не будуть вирішувати, кому з наших національних героїв проголошувати анафему в українських церквах. І українська церква більше не буде в єдності з тими, хто освячує зброю, яка вбиває українців", - зазначив глава держави.

Читайте також: Порошенко: Ми об'єднали три гілки українського православ'я в Єдину Церкву

Порошенко зауважив, що після Об'єднавчого собору помісну Українську православну церкву вперше згадали під час служби на Фанарі у Вселенському патріархаті. "Під час літургії, коли перелічують імена предстоятелів, ми також були згадані... Молилися за українську церкву", - сказав він.

Наостанок Президент закликав "будувати українську церкву з любов'ю до Господа і один до одного".

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Вселенський патріарх Варфоломій привітав Україну із заснуванням нової Православної автокефальної церкви та оголосив дату передачі Томосу - 6 січня 2019 року. Передача Томосу відбудеться в Стамбулі після спільної літургії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-