На пост предстоятеля Української помісної церкви було троє кандидатів

На пост предстоятеля Української помісної церкви було троє кандидатів

Укрінформ
У так званому другому турі голосування за предстоятеля єдиної Української помісної православної церкви було троє кандидатів.

Про це розповів в ефірі Радіо Свобода директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш, який був присутній на Об’єднавчому соборі.

За його словами, 200 учасникам Собору запропонували перелік з усіх архієреїв, які брали участь у цьому заході, окрім патріарха Філарета і митрополита Макарія. «І всі учасники Собору могли позначити того кандидата, якого вони хотіли бачити главою церкви. Тобто, відбулося рейтингове голосування. А потім три учасники, які набрали найбільшу кількість голосів, були внесені в другий бюлетень», – розповів деталі Юраш.

Він уточнив, що у «другий тур» вийшли митрополит Переяславський та Білоцерківський Єпіфаній (Сергій Думенко) від УПЦ КП і митрополит Вінницький і Барський Симеон (Володимир Шостацький) від УПЦ (МП).

Читайте також: Порошенко подякував Вселенському Патріарху за неймовірну турботу про Україну

Представник Мінкульту пояснив, що більше шести архієреїв, які були «треті» в рейтинговому голосуванні, відмовилися від своїх кандидатур у фінальному голосуванні. Єдиним, хто погодився на «другий тур», був єпископ Вишгородський і Подільський Володимир (Черпак) від УАПЦ.

«Якщо не помиляюся, митрополит Єпіфаній отримав 36 голосів, Симеон - 28. Дуже важливо, що велика довіра була до представника УПЦ МП, і це може означати, що у найближчому майбутньому інші архієреї цього патріархату долучаться до нової помісної церкви», – сказав Юраш.

За його словами, голосування пройшло "абсолютно демократично, вільно, без жодних спекуляцій".

Присутність представника Мінкульту посадовець пояснив тим, що під час Собору виникало багато правових питань, тому «чистота» всіх документів, які обговорювалися і які затверджували процедури, мали бути узгодженими із державним законодавством теж.

Як повідомлялося, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об'єднавчий собор зі створення Української автокефальної церкви, де було обрано її очільника – митрополита Епіфанія.

Саме йому буде вручено Томос про автокефалію української православної церкви 6 січня у Стамбулі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-