Україні слід позбутися ланцюгів, які поневолюють нас духовно - Порошенко

Україні слід позбутися ланцюгів, які поневолюють нас духовно - Порошенко

Укрінформ
Для утвердження державності Україні слід позбутися ланцюгів, які поневолюють нас духовно.

На цьому наголосив Президент Петро Порошенко, звертаючись до співвітчизників у день початку роботи Об’єднавчого собору зі створення помісної церкви та обрання її очільника, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За тисячу років не один раз підтверджено: щоб утвердити державність, Україні слід позбутися ланцюгів, які поневолюють нас духовно… Які розділяють і роблять нас вільними чи мимовільними виконавцями чужої волі”, - сказав глава держави.

На його переконання, сьогоднішня подія відбувається у Святій Софії через тисячу років після того, як стараннями Ярослава Мудрого цей храм був і освячений. “Тут зібралися спадкоємці Хрещення, яке святий рівноапостольний Князь Володимир прийняв від Константинопольської Церкви-матері. Знову, як і тоді, з нами посланці Вселенського Патріарха, який підтримує нашу мрію про духовну свободу”, - підкреслив Порошенко.

Президент нагадав про те, що століття тому, за часів Української національно-визвольної революції, і гетьман Павло Скоропадський, і Симон Петлюра розпочали шлях України до автокефальної православної церкви. Згодом було багато інших подій, які засвідчували це велике прагнення.

“Незалежна Україна вклоняється великим предкам і пам’ятає їхній заповіт. Сьогодні все готово, щоб виконати його. Робимо останній крок на тисячолітньому шляху до святої і великої мети”, - наголосив глава Української держави.

Читайте також: Представники УПЦ МП присутні на Об’єднавчому соборі - протоієрей УПЦ КП

Він зазначив, що сьогоднішньому Об’єднавчому соборі вже у новітній історії нашої держави передували тривалі зусилля духовної та світської влади, мільйонів українського православного люду. Протягом кількох десятків років українці не просто молилися, а будували церковні структури, які тепер стають основою незалежної і визнаної церкви.

“Ми здобуваємо духовну незалежність, яку можна порівняти зі здобуттям незалежності політичної. Обрізаємо пута, які прив’язують нас до імперії. Повертаємося на свою визначену Богом дорогу і йдемо своїм шляхом”, - наголосив Президент.

Як відомо, сьогодні у Національному заповіднику “Софія Київська” відбувається Об’єднавчий собор зі створення Української православної церкви та обрання її предстоятеля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-