Більше половини пісень на радіо звучать українською — Нацрада

Більше половини пісень на радіо звучать українською — Нацрада

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення після моніторингу 34 тисяч годин ефірів спостерігає тенденцію збільшення відсотка української пісні на радіо.

Про це поінформувала радник члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського Юлія Нечипоренко на дискусії "Україноцентрична регуляція: результати введення квот та перспективи другого читання закону про мову", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Організаторами дискусії виступили Київський прес-клуб і Український інститут соціальних досліджень імені Яременка. Захід пройшов за підтримки Міністерства інформаційної політики.

"Мовні квоти на радіо — це захист інформаційного простору, це державна політика країни. Українська мова також нас захищає, тому що мова стала елементом гібридної війни. Закон на даному етапі передбачає 30% обсягу україномовних пісень в ефірі на добу. Середній показник в цьому році — це 51%. У попередньому році було на 4% менше. Тобто, ми бачимо тенденцію збільшення української пісні на радіо", - наголосила Нечипоренко.

Що стосується мови ведення ефірів, то середній показник 86% на загальнонаціональних радіостанціях. "Якщо говорити про місцеві та регіональні радіостанції, то обсяг пісень — 48% загальний показник і 92% - мова ведення передач", - зазначила Нечипоренко і додала, що ця тенденція також зростає.

За словами Нечипоренко, для радіостанцій виявилося складніше виконувати показник саме по обсягу пісень українською мовою. Більшість штрафів, які призначила Нацрада за недотримання квот, стосуються саме пісень.

Водночас, як зазначила Нечипоренко, у Києві цього року за порушення мовних квот було призначено менше штрафів, ніж у 2017-му. У 2018 році було 5 штрафів, а минулого року — 12.

Читайте також: Три телеканали оштрафували за порушення мовних квот

Наразі триває моніторинг дотримання мовних квот на телебаченні після перехідного періоду. Вже перевірені цифрові телеканали, де порушень не зафіксовано. За словами Нечипоренко, наприкінці січня - на початку лютого наступного року будуть презентовані результати моніторингу мовних квот на телебаченні.

Як відомо, 13 жовтня 2018 року на законодавчому рівні в дію вступили мовні квоти для телевізійників. Згідно із законом 75% ефіру у два проміжки часу – 07:00-18:00 та 18:00-22:00 – щотижня мають бути українською.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-