Нищук прокоментував ініціативу створення Держслужби з питань етнополітики

Нищук прокоментував ініціативу створення Держслужби з питань етнополітики

Ексклюзив
Укрінформ
Створення Держслужби з питань етнополітики та свободи совісті відбувається в рамках реформи державного управління.

Про це заявив міністр культури Євген Нищук у коментарі Укрінформу щодо ініціативи Міністерства культури зі створення Держслужби з питань етнополітики та свободи совісті, яка формуватиме політику в цій сфері.

«Як відомо, за деякий час Мінкультури стає одним з десяти пілотних міністерств, які нині проходять процес реформування – створення директоратів. Саме тому нами було прийняте рішення залишити у Мінкультури директорат з питань етнополітики і свободи совісті, який формує політику в цій сфері. Тобто, це стосується законодавчих ініціатив, нормативно-правових актів тощо. Водночас створити орган, який реалізуватиме цю політику. Це загальна концепція, власне, це філософія реформування державного управління в Україні», - сказав Нищук.

За його словами, процес створення такого окремого органу розпочато міністерством ще в 2016 році, пророблена копітка робота, отримано погодження від причетних ЦОВВ, зокрема, Мін'юсту, який несе основну відповідальність за погодження створення того чи іншого органу виконавчої влади.

«Наша позиція полягає в тому, що має бути утворено службу у справах етнополітики і свободи совісті, що координуватиметься Кабінетом міністрів України через міністра культури. У сфері впливу саме міністра культури вже є подібні органи - це Держкіно та Інститут нацпам'яті», - сказав міністр.

Він додав, що ще у 2016 році міністерство звернулося до експертів Європейської комісії з проханням провести функціональний аудит міністерства і дати зрозуміти – як ефективніше працювати, яких непритаманних функцій потрібно позбутися, а які мають залишитись у діяльності міністерства. Європейські експерти, зробивши ряд досліджень, запропонували виокремити питання свободи совісті та етнополітики в окрему структуру, службу, пояснив Нищук.

Міністр зазначив, що неодноразово впродовж багатьох років Україна отримує рекомендації Ради Європи і ОБСЄ щодо виокремлення цих питань в окремий орган виконавчої влади. «Таких звернень і рекомендацій було вже безліч, заклики до цього звучать буквально під час кожної моніторингової місії Ради Європи в Україні або ОБСЄ, це питання порушується під час кожних перемовин. На жаль, дуже довго ми не могли нашим європейським партнерам чітко пояснити – чому ж ми не утворюємо таку службу», - сказав він.

Читайте також: Нищук розповів, що в подальшому буде з Лаврою і Софією

«Щодо «томосу» - то можу припустити, що це речення було невірно трактоване, і варто розділяти ці питання. Ці дві важливі для України події збіглися в часових рамках. Україна - світська держава. Ми говоримо не про відносини з релігією, а про відносини з релігійними організаціями, що є, як кажуть, «двома великими різницями». Навіть у наших найближчих сусідів, країн-партнерів, членів ЄС, наприклад в Румунії, є спеціальне Міністерство культів, в Греції також є спеціальний орган влади, який відповідає за це питання. Цей орган відповідатиме не за релігію. В жодному випадку цього не може бути, тому що в нашій країні кожен може сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати жодної. Ми говоримо про взаємодію держави, суспільства і релігійних організацій. Це абсолютно нормальна модель, яка застосовується у всіх країнах світу, в тому числі Європейського Союзу. Саме тому час зосередитись не на пошуку зради, а на роботі, якої зараз надзвичайно багато. Кожен на своєму місці», - підкреслив міністр культури.

Як повідомлялося, напередодні Нищук заявив, що в Україні найближчим часом буде створено ще один центральний орган виконавчої влади - Державна служба з питань етнічної політики та свободи совісті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-