В Укрінформі презентували відеоцикл

В Укрінформі презентували відеоцикл "Герої українського Донбасу"

Фото, відео
Укрінформ
Міністерство інформаційної політики презентувало в Укрінформі шість тізерів документально-телевізійного циклу "Герої українського Донбасу" про добровольців, волонтерів, капеланів і політв’язнів.

Про це розповіла перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова під час презентації проекту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні важливо виробляти контент про новітню історію, що фіксує історії людей, які є частиною опору. Цей цикл вбиває міф про те, що в Україні – громадянська війна. І цінність цього проекту у тому, що він сформований на основі саме документальних свідчень людей, які пережили і переживають цю війну фізично й емоційно. Ми презентували шість тізерів із 22, які були відзняті загалом», – пояснила Джапарова.

Урядовець уточнила, що цей проект є продовжуваним і впроваджується у рамках Стратегії інформаційної реінтеграції Донбасу, план дій якої буде презентовано 19 грудня в Укрінформі.

Водночас вона наголосила, що МІП сприятиме якнайактивнішому поширенню матеріалів циклу «Герої українського Донбасу» на різних платформах і майданчиках світу, зокрема на сайті 100whys.org.

Презентація, присвячена документально-телевізійному циклу "Герої українського Донбасу", в Укрінформі/ Фото: Шамкін Данііл

Виробником циклу є аналітичний центр «Фабрика думки "Донбас"», який упродовж 2017-2018 років працював над створенням відеоісторій.

Під час презентації було продемонстровано півторахвилинні тізери про радника міністра інформаційної політики, Героя України, організатора партизанського руху на Луганщині у 2014-2015 роках Володимира Жемчугова, про дизайнера та волонтера Леоніда Краснопольського, який у лютому 2018 року загинув в автокатастрофі, про вченого-релігієзнавця, в'язня сумління російської окупаційної "адміністрації" 2016-2017 років Ігоря Козловського, капелана Геннадія Мохненка, розвідника та добровольця Руслана Пустовойта, а також про волонтера і Народного героя України Лілію Українську (Болбат).

Присутня на презентації Лілія Українська зізналася, що їй непросто знаходити себе в «мирному житті».

«Рік тому я переїхала до Києва і мені дуже важко знайти себе тут, адже ти починаєш жити зовсім іншими потребами. Тобто, коли раніше мрія була знайти тепловізор, щоб врятувати хлопців, то у мирному житті бачиш зовсім інших людей і інші ситуації. Наприклад, якось у Києві над моїми дітьми посміявся хлопчик, мовляв, вони жили на війні. Вони прийшли додому й розплакалися. Звісно, я їх втішала, але потім пішла до спальні і розплакалась сама, бо це дуже важко сприймати», – розповіла волонтер.

До циклу «Герої українського Донбасу» увійшов також випуск, присвячений раднику голови Донецької облдержадміністрації в 2014 році Роману Світану, який прошов полон, тортури й двічі переживав клінічну смерть. Під час презентації проекту Світан зауважив, що Україна переможе у війні не лише тоді, коли будуть звільнені Крим та Донбас, а «коли Російська Федерація розпадеться на друзки».

Радник міністра інформполітики та керівник АЦ «Фабрика думки "Донбас"» Дмитро Ткаченко поінформував, що п’ять із шести історій героїв повністю можна буде переглянути о 19:00 20 грудня в кінотеатрі «Жовтень».

Читайте також: В Укрінформі підбили підсумки проекту "Медіа без упереджень: слова мають значення"

Наступний документальний цикл, який МІП планує презентувати у березні 2019 року, називатиметься «Люди українського Донбасу». Він буде присвячений п’ятій річниці громадянського спротиву російським окупантам на сході України. Однією з героїнь цього проекту стане народний депутат Наталія Веселова, яка у четвер також взяла участь у презентації циклу «Герої українського Донбасу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-