Не ізолювати, а включати в соціум: в Україні стартувала реформа системи психінтернатів

Не ізолювати, а включати в соціум: в Україні стартувала реформа системи психінтернатів

Укрінформ
Мінсоцполітики України та міжнародний фонд «Права людини в сфері охорони психічного здоров'я — FGIP» підписали у четвер угоду про перетворення системи психоневрологічних інтернатів у Полтавській і Донецькій областях та Києві.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Угода передбачає розвиток нових послуг, покликаних поступово замінити існуючі й одночасно модернізувати нині діючі послуги з метою приведення їх у відповідність до міжнародно визнаних стандартів, а також до підписаної і ратифікованої Україною Конвенції ООН про права людей з інвалідністю.

Пілотний проект розрахований на п'ять років. Кожен рік має свій конкретний і поетапний план дій і буде здійснюватися за участю співробітників Святошинського ПНІ в Києві, Пирятинського ПНІ в Полтавській і Слов'янського ПНІ в Донецькій областях у тісній співпраці з муніципальними та обласними органами влади за участю громадських організацій родичів психіатричних пацієнтів.

За даними підписантів угоди, в основу проекту покладені інтереси пацієнта. Надання послуг засновано на концепції не ізоляції, а навпаки — включенні та залученні людей з психіатричними проблемами в місцеву громаду. З цією метою для кожного пацієнта буде складено план особистого розвитку на основі ретельної оцінки поточного психічного стану і потенціалу особистості.

Читайте також: У Дніпровській психлікарні незаконно утримували іноземців - МОЗ

Нинішня пострадянська система психоневрологічних інтернатів поступово витіснятиметься мережею послуг, як-от: психосоціальні реабілітаційні центри, захищене житло, підтримувана зайнятість, освіта і створення робочих місць для тих, хто здатен працювати. Це дозволить особам із психічними захворюваннями та інтелектуальними порушеннями, які не становлять загрози для інших людей — а таких більшість, — залишатися в суспільстві й жити повноцінним життям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-