Законопроект про адвокатуру зробить прозорою процедуру отримання адвокатського посвідчення – експерти

Законопроект про адвокатуру зробить прозорою процедуру отримання адвокатського посвідчення – експерти

Укрінформ
Новий законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" № 9055 обговорили адвокати та громадські активісти.

Новий законопроект "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" № 9055 забезпечить не лише прозоре та ефективне самоврядування, а й розширить процесуальні права адвокатів та зробить процедуру отримання адвокатського посвідчення прозорою та справедливою, що важливо для кожного громадянина України.

Про це говорили адвокати та громадські активісти під час круглого столу «Право для адвоката, або Кому потрібен новий закон "Про адвокатуру та адвокатську діяльність?".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, учасники заходу наголосили, що реформування адвокатури дуже важливе не лише для адвокатів, а й для суспільства, адже кожен громадянин зацікавлений у тому, щоб його адвокат був незалежним та мав права для його захисту.

«Для суспільства важливо, хто є адвокатом та хто може стати адвокатом. І у новому законопроекті процедура отримання посвідчення прописана за новими правилами, буде впроваджено таке собі ЗНО для адвокатів. Сьогодні процедура складення тестів є закритою, наявні маніпуляції», - наголосив член Асоціації правників України Денис Бугай.

Він відзначив інші ключові зміни законопроекту - розширення процесуальних прав та достатній рівень змагальності, а також ефективне самоврядування за європейськими нормами. «Адвокатура як інституція могла би впливати на державу, особливо на законодавчий процес. На жаль, сьогодні адвокатура як інституція неефективна», - додав Бугай.

Засновник ГО «Ваш адвокат» Ростислав Балабан, говорячи про концептуально важливі норми законопроекту, відзначив прозоре незалежне адміністрування реєстру адвокатів, метою якого є унеможливлення виключення адвоката з реєстру у закритий та незрозумілий спосіб, особливо коли триває важливий судовий процес. А також захист прав адвоката. «Зараз адвоката просто вибити із судового процесу. Починаючи від обшуків, закінчуючи позбавленням статусу адвоката», - наголосив Балабан.

Читайте також: Експерт відзначила позитивні новації законопроекту про адвокатуру

Нагадаємо, за висновками експертів Ради Європи, законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055)  є прогресивним та відповідає європейським стандартам.

Раніше ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив» у своєму звіті «Адвокатура України: уроки перших років самоврядності» вказала, що діючий Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» 2012 року містить значні недоліки, які мають істотний негативний вплив на виконання адвокатурою її особливої соціальної ролі у суспільстві. Серед значних недоліків чинного закону у звіті названо, зокрема, непрозорий доступ до адвокатської професії, що має низку серйозних корупційних ризиків, а також сформовані у непрозорий спосіб органи адвокатського самоврядування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-