Після захоплення моряків Росія

Після захоплення моряків Росія "підганяє" процес над Павлом Грибом

Укрінформ
Після захоплення в полон українських моряків посилився тиск на незаконно утримуваного в Росії 20-річного громадянина України Павла Гриба, якого судять у Ростові-на-Дону.

Про це повідомила у Facebook правозахисниця, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук з посиланням на сестру Гриба.

"12 грудня у справі Павла Гриба відбудеться наступне судове засідання. За словами його сестри Ольги Гриб, після захоплення в полон українських моряків процес над Павлом "почали гнати". Усі аргументи захисту показово ігноруються. До того ж, на самого Павла посилився тиск, йому знову перестала надходити уся кореспонденція", - зазначила вона.

За словами Матвійчук, рідні Гриба дуже сподіваються, що українські ЗМІ зможуть відвідати це судове засідання.

"Зараз це особливо важливо, адже свідки обвинувачення публічно відмовляються від тих показів, які вони давали раніше. А на них, власне, зшита уся справа", - додала вона.

Як повідомлялося, Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року у Білорусі, куди поїхав на зустріч із дівчиною, з якою спілкувався в соцмережах.

У вересні стало відомо, що він перебуває у слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), йому висунуто обвинувачення у тероризмі. Тоді ж його адвокат заявила, що Павла викрали працівники ФСБ.

23 липня суд зупинив розгляд справи Гриба після того, як з’ясувалося, що обвинувачення грунтувалися на статті Кримінального кодексу, якої не існувало під час інкримінованого злочину. Прокуратура повернула справу до суду у жовтні після виправлення того, що російські ЗМІ назвали "процесуальною помилкою".

7 листопада Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив ще на 6 місяців тримання під вартою для Павла Гриба.

9 листопада стало відомо, що Генеральна прокуратура України склала повідомлення про підозру російському слідчому, який висунув незаконне обвинувачення Грибу.

На судовому засіданні 23 листопада свідок обвинувачення у справі Гриба дала свідчення на користь українця. Зокрема, подруга жительки Сочі Тетяни Єршової (з якою Гриб спілкувався в соцмережах) Марія Юристова частково відмовилася від своїх колишніх свідчень на суді, спростувавши версію обвинувачення. За її словами, Єршова і Гриб не обговорювали плани теракту, і політика не була основною темою їхніх розмов.

Читайте також: Тюремники забрали у Гриба записи, які він підготував до засідання - адвокат

Однак на закритому судовому засіданні 29 листопада двоє свідків у справі Гриба не змогли пояснити розбіжності у своїх свідченнях на стадії слідства та під час судового засідання.

За словами родичів хлопця, у Павла Гриба портальна гіпертензія - синдром підвищеного тиску в системі ворітної вени, який супроводжується збільшенням селезінки, варикозним розширенням вен стравоходу й шлунка, асцитом, печінковою недостатністю, і він мусить постійно приймати підтримувальні препарати.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-