Єпископам УПЦ МП заборонили брати участь в Об'єднавчому соборі

Єпископам УПЦ МП заборонили брати участь в Об'єднавчому соборі

Укрінформ
УПЦ ПМ "не благословляє" своїх представників брати участь в Об'єднавчому соборі 15 грудня.

Про це повідомляє інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

"Священний синод Української православної церкви, засідання якого відбулося 7 грудня 2018 року в Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі під головуванням Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, наголосив, що Константинопольський Патріарх не має жодного канонічного права скликати будь-яке зібрання в Україні", - йдеться у повідомленні.

В УПЦ МП назвали запланований Об’єднавчий собор "незаконним зібранням", оскільки в ньому братимуть участь представники, за їхніми словами, "розкольницьких угруповань".

"У зв’язку з цим та на підставі постанови Собору єпископів від 13 листопада 2018 року єпископату, духовенству, чернецтву і мирянам Української православної церкви брати участь у так званому Об’єднавчому соборі не благословляється", - зазначили в інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ МП.

Там додали, що "ніхто з числа священнослужителів чи мирян не уповноважується представляти Українську православну церкву на цьому зібранні".

Читайте також: Собор обиратиме предстоятеля УПЦ із трьох кандидатів - Драбинко

Як повідомлялося, раніше радник Президента, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко заявив, що архієреї православних церков України, запрошені для участі в Об'єднавчому соборі, зможуть прийти на Собор у супроводі священнослужителя й представника або мирян, або чернецтва.

17 квітня Президент України Петро Порошенко заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха щодо надання Українській православній церкві автокефалії.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Синод Вселенського патріархату на триденному засіданні, яке завершилося 29 листопада, ухвалив проект конституційного статуту Української церкви. Водночас дата проведення Об'єднавчого собору не називалася.

5 грудня Президент Петро Порошенко поінформував, що собор відбудеться 15 грудня у Софійському соборі у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-