В Службу безпеки як на сповідь

В Службу безпеки як на сповідь

Аналітика
Укрінформ
Сфера духовності – надпотужна зброя, яку агресор зараз намагається використати максимально. Тож маємо бути пильними

Цього тижня на “сповідь” до слідчих Служби безпеки України у Рівненській області запросили дванадцять панотців московського патріархату, котрі наразі мають процесуальний статус свідків у кримінальному провадженні. Новина швидко поширилася центральними ЗМІ, однак без будь-яких подробиць про те, чим священики зогрішили з погляду держбезпеки.

Прес-секретар Рівненського обласного управління СБУ Інна Іллючок, пославшись на відсутність відповідного дозволу слідчого, відмовилася надавати додаткову інформацію про допити, але уточнила місцевому онлайн виданню “ЧаРівне”, що в повістках на допит фігурували ст. 111 та 161 ККУ – про “державну зраду” та “розпалювання міжконфесійної ворожнечі”. А це, погодьтеся, досить серйозні звинувачення.

Панотців запросили на бесіду, а їм примарились утиски

Як припустив релігійний публіцист, богослов, перекладач Ілля Бєй у коментарі Укрінформу, з духовенством щонайменше проводилась роз’яснювальна робота.

Ілля Бей
Ілля Бєй

“Давно треба було це зробити. На жаль, СБУ взялася за московських попів в Україні тільки зараз, у переддень Об’єднавчого собору. Звісно, Москва подає “рандеву” як утиски «істінних канонічєских праваславних»”, – каже Ілля Бєй, пригадуючи ще й нещодавні обшуки в храмах Московського патріархату в Україні. – Не знаю, що в них шукали, але здогадуюсь. Бо майже в кожній книжковій крамничці МП можна знайти видання, де пропагується «трієдиная Русь», що підриває саму ідею української державності. З іншого боку це підриває й саму ідею московської державності, адже виходить, що без України та Білорусі Московія – Русь неповноцінна. Проте прямі заклики до ліквідації української держави в книжечках майже не зустрічаються”.

Справді, співробітники СБУ провели на початку грудня низку обшуків в окремих адміністративних приміщеннях УПЦ МП, а також у приватних будівлях, які належать представникам цієї конфесії. Про це йдеться на офіційному сайті відомства. Силовики виявили ознаки “функціонування організованої мережі розповсюдження друкованих матеріалів, що розпалюють релігійну та міжконфесійну ворожнечу”. Зокрема, вилучили 75 примірників брошури “УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА: Відносини із державою. Ставлення до АТО та церковного розколу. ПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ”. (Див. фото нижче). “Згідно з висновком експертизи Українського науково-дослідного інституту технічної та судової експертиз ‒ це видання “містить пропаганду релігійної нетерпимості…ображає почуття громадян… у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, розпалює релігійну міжконфесійну ворожнечу та ненависть”. Іншим вилученим матеріалам кваліфіковані експерти також дадуть оцінку”, – йдеться в повідомленні.

Вилучені в УПЦ (МП) "брошурки"

Ілля Бєй вважає, що “підшити до справи" подібний доказовий матеріал буде важко. Але потрібно розуміти, що перебуваючи в церквах Московського патріархату, українець так чи інакше опиняється у московському контексті.

“З ікони на нього дивиться російський імператор Микола ІІ, серед усіх святих особливо підкреслюються і згадуються святі, що просіЯли саме на території Московії: Серафим Саровський, Матрона Московська, Ксенія Петербурзька та інші. Будь-які згадки про Україну, її землі, її святих і святині нівелюються, у кращому випадку визначаються терміном «Русь», у гіршому – «российский». Все це, звісно, створює в храмах атмосферу «москвоцентричності». Ідея служіння Христу витісняється тут ідеєю возвеличення Москви, - стверджує Ілля Бєй. – Звісно, СБУ не має займатися наверненням священиків Московського патріархату до служіння Богу, але певним чином допомагає їм у цьому. Цікаво, що подібною була роль державної влади й у Візантії, до чиєї традиції апелює Москва, приписуючи собі назву «Третій Рим», яку вона ніби успадкувала після падіння «Нового Риму» – Константинополя”.

А Московський патріархат — проти:нє віноватая я!”

У коментарі українському інформагентству “Західний аргумент” єпископ УПЦ МП Дубенський Пимен (Воят), вікарій Рівненської єпархії заявив, що отці не знали причину виклику в СБУ, і те, що їм інкримінують – “достатньо натягнуто та незаконно”. “Їх підозрюють у вчинені злочинів, які, на мою думку, взагалі неприпустимо інкримінувати священикам. Зокрема, ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії). Слідчі роблять висновки на підставі літератури, в якій просто дається роз’яснення поняттю церковного розколу. Ці брошури видавалися централізовано, і ніхто із того таємниці не робив. Я особисто та решта священиків УПЦ є патріотами України. Ми завжди служили Богові та українському народові. Тому подібні звинувачення і закиди на кшталт того, що хтось із нас є «агентом Кремля», нас обурюють. Вважаю, що саме такі дії та інформаційна пропаганда проти духовенства УПЦ є відвертим беззаконням”, – каже владика.

Що ж, не можемо не погодитися з панотцем, адже, справді, серед духовенства єпархії МП є чимало справжніх патріотів України – тих, кому болить її доля. Не виключено, що частина з них прийде на Об’єднавчий собор. Інші приєднаються пізніше. Але ким насправді вважає себе єпископ Пимен: українським священиком-патріотом чи московським “кегебістом” у рясі – не зовсім зрозуміло. Адже на сайті Російської православної церкви Московського патріархату єпископа Пимена називають діячем та єпископом саме РПЦ. (Див. фото нижче). Тож, пане отче, визначатися будемо?

Єпископа Пимена на сайті Російської православної церкви Московського патріархату називають діячем та єпископом саме РПЦ
Єпископа Пимена на сайті Російської православної церкви Московського патріархату називають діячем та єпископом саме РПЦ

Голова юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов бесіди СБУ з духовенством теж поєднав з наближенням Собору. “Враховуючи системність, одночасність, масовість, ці дії скеровані на єпископів із метою тиску та примусу їх до участі в так званому “об’єднавчому соборі”, – обурюється протоієрей. – Перелічені провокації є прямим порушенням конституційних прав громадян України та мають виражений штучний і централізований характер, і не є неупередженим проявом волевиявлення людей”.

Секретар Рівненської єпархії Української Православної Церкви протоієрей Олександр Єгоров у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ МП заявив, що це їх так лякають напередодні Об’єднавчого собору.

“На превеликий жаль, враховуючи ті події, які відбуваються в державі сьогодні, – і воєнний стан, і загострення емоцій по відношенню “об’єднавчого собору”, дата якого вже називається конкретно, надання томосу, – стверджує протоієрей Єгоров. – Ми розуміємо, що йде шалений тиск з метою залякати священиків, і особливо священиків активних. З нашої єпархії Службою безпеки були викликані, окрім благочинних, практично всі священики, які відповідають за збереження Православ’я, або активно себе проявляють у відстоюванні наших православних храмів”.

На сьогодні це все, що відомо про допити рівненських панотців. Тож чекатимемо від СБУ додаткової інформації. Від себе додамо, що вважаємо дії співробітників силового відомства правильними, хоч і запізнілими. Дійсно, існування специфічної “просвітницької” літературки – не таємниця за сімома замками. Кожен відвідувач численних церков та національних святинь, де “осів” московський патріархат, міг її бачити на власні очі. Як і правоохоронці. Але цим книжечкам не надавали значення. А даремно! Тому що свою особливу роль у формуванні свідомості промосковської пастви на території України вони зіграли. І тепер боротися з цим надзвичайно важко. Адже заполітизована сфера духовності - надпотужна зброя, яку агресор зараз намагається використати максимально. Тож маємо бути пильними і особливо обережними у виборі методів її знешкодження.

Мирослав Ліскович. Київ

Перше фото: На Рівненщині СБУ проводить допити священиків УПЦ (МП) // Джерело: rivne.church.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-