Безоплатні швидкі тести на ВІЛ-інфекцію є в усіх регіонах України — МОЗ

Безоплатні швидкі тести на ВІЛ-інфекцію є в усіх регіонах України — МОЗ

Укрінформ
Україна забезпечена сучасними тестами, що швидко виявляють ВІЛ-інфекцію: зробити цей аналіз можна у свого сімейного лікаря або ж у медичному центрі.

Про це повідомляє МОЗ.

“Безоплатні швидкі тести на ВІЛ є в усіх регіонах України, їх можна пройти як у спеціальних центрах, так і у свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин — підготовка і забір крові з пальця, 10 — очікування результату.

Якщо ВІЛ-інфекцію діагностувати вчасно, можна оперативно розпочати антиретровірусну терапію, надати необхідне лікування пацієнту і таким чином гарантувати людині якісне та повноцінне життя. Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ-інфекцію антиретровірусною терапією”, — наголосили у МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Україні лише 40 % ВІЛ-інфікованих людей отримують високоефективну антиретровірусну (АРВ) терапію. Водночас Україна займає перше місце за масштабами поширення ВІЛ-інфекції у Європі, зокрема, через низький рівень виявлення цієї інфекції. В Україні понад 100 тисяч людей не знають, що у них є ВІЛ-інфекція.

Читайте також: Понад 100 тисяч українців не знають про свій ВІЛ-статус - Супрун

ВІЛ-інфекція в Україні у 66% випадків поширюється через незахищені статеві контакти, а у 20% — через введення наркотичних речовин за допомогою ін’єкцій. За оціночними даними, в Україні нараховується понад 240 тис. людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією. Під медичним наглядом — лише 140 тис. пацієнтів і близько 100 тис. отримують ефективне лікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-