Українські консули добиватимуться зустрічі з моряками у Москві - Геращенко

Українські консули добиватимуться зустрічі з моряками у Москві - Геращенко

Керченська криза
Укрінформ
Українські консули негайно добиватимуться негайної зустрічі із захопленими Росією українськими моряками, якщо їх перевезли до Москви.

Про це повідомила у п'ятницю у Facebook перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. 

"Якщо українських військовополонених моряків перевезли до Москви, наші консули будуть негайно добиватися зустрічі з ними. Щоб надати в тому числі і морально-психологічну підтримку, ключовий сигнал, що Україна і світ вимагають їх негайного звільнення", - написала вона.

За її словами, нині надзвичайно важливою є психологічна і соціальна підтримка родин. "Морякам будуть нараховувати зарплати у повному обсязі, МО вже прийняло рішення про виплату родинам по 50 тисяч гривень, також з МінТОТ ми допрацьовуємо процедуру для виплати їм по 100 тисяч гривень (до речі, дуже важливо - після проходження всіх бюрократичних процедур родини політв'язнів Кремля, які першими подали всі документи на комісію, вже починають отримувати перші виплати)", - зазначила Геращенко.

Читайте також: Двох захоплених Росією співробітників СБУ готуються везти до Москви

Вона підкреслила, що держава як на центральному, так і на регіональному рівні зобов'язана максимально підтримати родини моряків. У зв'язку з цим Геращенко звернулася до глав адміністрацій негайно встановити контакт з родинами і буди на постійному зв'язку з ними.

Геращенко також відповіла на критику журналістів, чому українські консули не відвідали захоплених українських моряків в Криму, наголосивши, що Крим - це анексована територія, а тому там просто не може бути українських дипломатів. "З подивом почула критику журналістів, в т. ч. на ток-шоу центральних каналів, що, мовляв, чому ж до хлопців не пішли наші консули. Україна не визнає анексії Криму і там апріорі немає наших дипломатів і не може бути. Тому хотілося б як критики, то компетентної - і від журналістів, й від опозиції", - заявила перший віце-спікер.

Вона також висловила подяку кримським татарам і українцям Криму, які засвідчили, що Крим - наш, і там люблять і чекають українську армію. "Залучення громадян до допомоги - таке важливе, ще з часів Майдану, відчуття причетності до спільної справи і спільної боротьби. Саме тому, до речі, моряків і вивезли в Москву. Бояться окупанти їх, навіть в кайданах", - зауважила Геращенко.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли й захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Їх арештували на 2 місяці і тепер, за інформацією міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, є спроби вивезти незаконно заарештованих українських моряків у слідчий ізолятор "Лефортово" у Москві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-