У Мінрегіоні розповіли про вимоги до нових проектів громадського простору

У Мінрегіоні розповіли про вимоги до нових проектів громадського простору

Укрінформ
У проекті нових державних будівельних норм щодо доступності міститься обов’язкова вимога щодо влаштування громадського простору за принципами універсального дизайну, який враховуватиме потреби кожної людини.

Про це розповів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, повідомляє прес-служба міністерства.

“Простота і зручність для всіх - за цими принципами живе і працює вся Європа. Такі терміни як “доступність”, “безбар’єрний простір” та “універсальний дизайн” для них давно звичні. Це є на кожному кроці - від будівель до вулиць і транспорту. В Україні це далеко не так. І реального безбар’єрного середовища, як такого, у нас не існує. Як і немає розуміння цієї проблеми. Тому у проекті нових ДБН щодо безбар’єрності ми вводимо обов’язкові елементи доступності для зручності всіх категорій маломобільних груп і створення універсального громадського простору, в якому буде комфортно кожній людині”, - сказав Парцхаладзе.

Читайте також: Мінрегіон хоче "острівці безпеки" на в'їздах до населених пунктів

Згідно з проектом ДБН, універсальний дизайн має стати основою для проектування навколишнього середовища, будівель, споруд, транспортних засобів, технологій та іншого, щоб ними могли зручно користуватися усі категорії населення, незважаючи на можливі функціональні обмеження.

Проектні рішення повинні виконуватися так, щоб об’єкти, які проектуються, були однаково доступними і зручними - і для маломобільних груп населення, і для інших членів суспільства. Наприклад, зручні з’їзди і пандуси на рівні зі сходами, спеціальні автобуси, які нахиляються в сторону посадки пасажирів, подача корисної інформації, яка легко сприймається візуально, тактильно та вербально.

Читайте також: В Україні можуть узаконити обов’язкові багаторівневі розв’язки на трасах

Застосування спеціалізованих елементів чи засобів, які враховують специфічні потреби осіб з інвалідністю, може встановлюватися завданням на проектування лише за відсутності можливостей влаштовувати універсальні елементи, кажуть у відомстві.

Проект нового ДБН планують затвердити найближчим часом.

Нагадаємо: державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-