Мінприроди оскаржить рішення суду про виключення лося з Червоної книги

Мінприроди оскаржить рішення суду про виключення лося з Червоної книги

Укрінформ
Міністерство екології та природних ресурсів оскаржить рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, який визнав протиправним і недійсним внесення лося європейського до Червоної книги України і заборону на полювання на нього. 

Про це повідомив у Facebook міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

"Видатний Окружний адміністративний суд м. Києва ухвалив рішення, яким визнав протиправною заборону Мінприроди полювання на лося та скасував мій наказ про внесення цієї тварини до Червоної книги. Я з таким рішенням НЕ ЗГОДЕН! Мінприроди буде оскаржувати його!" - зазначив міністр.

Напередодні Окружний адмінсуд Києва скасував наказ Мінекології щодо занесення лося європейського до Червоної книги і визнав протиправними дії із вжиття заходів щодо заборони полювання на нього. Як стверджують у суді, однією з основних підстав для скасування наказу стало те, що "не наведено жодного наукового обгрунтування необхідності занесення тварини  до Червоної книги України та не зазначено чітких даних щодо чисельності популяції та її динаміки". Також у суді заявили, що після 2009 року дослідження стану популяції лося в Україні не проводилися.  

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство юстиції 5 січня 2018 року зареєструвало наказ Мінприроди про внесення лося європейського до переліку видів тварин, занесених до Червоної книги.

Читайте також: На Тернопільщині показали таємниче місто з палацом і водоспадом

Раніше Національна комісія з питань Червоної книги України проголосувала за внесення лося європейського до Червоної книги України. У грудні 2017 року Семерак підписав наказ про внесення цього виду тварин до Червоної книги. Тоді ж документ було передано на реєстрацію до Міністерства юстиції.

На початку 2018 року було розпочато наукові дослідження, які дозволять встановити реальну чисельність тварин в Україні. Влітку також набуло чинності збільшення відшкодування збитку за браконьєрство вчетверо – від 130 тис. грн за вбивство лося. Водночас мисливці подали до суду на Міністерство екології та Національну академію наук України, бажаючи скасувати наказ від 19 грудня 2017 року про внесення лося до Червоної книги України, повідомляє Мінприроди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-