Transparency International Україна підтримує законопроект про адвокатуру

Transparency International Україна підтримує законопроект про адвокатуру

Укрінформ
Transparency International Україна оцінює законопроект про адвокатуру № 9055 як такий, що спрямований на подолання корупції в діяльності органів адвокатського самоврядування та системи правосуддя.

Про це йдеться у зверненні Transparency International до голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича щодо відповідного проекту закону, повідомляє "Юридична газета".

"З відкритих джерел стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції на своєму засіданні 21 листопада 2018 року визнав корупціогенним проект закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", внесений Президентом України 6 вересня 2018 року до Верховної Ради і зареєстрований за номером 9055. Оскільки рішення комітету досі не оприлюднене і не доступне для аналізу, експерти ГО "ТІ Україна" провели власну антикорупційну експертизу законопроекту і оцінюють його як такий, що спрямований на подолання та запобігання корупції як загалом в адвокатській діяльності, так і в діяльності органів адвокатського самоврядування, а також системи правосуддя в цілому", - наголошується у зверненні.

За словами авторів звернення, такий висновок дозволяє зробити аналіз щонаймеше десяти нововведень і антикорупційних заходів, що пропонуються у законопроекті.

Зокрема, як зазначають в Transparency International Україна, в законопроекті передбачено запровадження нових принципів адвокатської діяльності, не передбачених чинним законом: доброчесності та професійної гідності, поваги до суду та правил судочинства, дотримання належних стандартів якості правничої допомоги, а також вилучення передбаченого чинним законом позитивістського принципу законності – у відповідності до нових принципів судочинства, що грунтується на принципі верховенства права.

Також, згідно з законопроектом, запроваджується новий порядок доступу до професії адвоката через централізований кваліфікаційний іспит, що проводитиметься у формі письмового анонімного тестування, яке фіксуватиметься за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису на противагу існуючому тепер непрозорому порядку, наголошують в ТІ Україна.

Крім того, передбачено усунення подвійного адміністрування Єдиного реєстру адвокатів України, яке наразі призводить до зловживань і фактичного позбавлення адвокатів права на зайняття адвокатською діяльністю поза дисциплінарною процедурою; врегулювання конфлікту інтересів між різними клієнтами одного адвоката, який наразі не врегульований законом, наголошують у громадській організації.

Також у ТІ Україна звертають увагу, що в законопроекті пропонується наділення вищих органів адвокатського самоврядування – З’їзду адвокатів України та конференцій адвокатів регіонів – новими контрольними повноваженнями, а саме повноваженнями скасовувати рішення виконавчих органів адвокатського самоврядування – Ради адвокатів України та рад адвокатів регіонів.

При цьому міститься і зобов'язання завчасно оприлюднювати усі матеріали З’їзду адвокатів України та конференцій адвокатів регіонів, що, за словами авторів звернення, дозволить усунути маніпуляції з розглядом питань порядку денного та кандидатур до складу органів адвокатського самоврядування, не передбачене чинним законом.

Читайте також: Раді пропонують новий перелік прав і гарантій для адвокатів

У законопроекті також передбачена заборона поширеної наразі практики органів адвокатського самоврядування встановлювати внески чи інші платежі, не передбачені законом, наголосили в Transparency International Україна.

"Таким чином, ГО "ТІ Україна" висловлює свою підтримку проекту закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" №9055 від 6 вересня 2018 року та просить врахувати викладене вище у вашій подальшій діяльності", - наголошується у зверненні до голови профільного комітету Ради.

Як повідомлялося, 1 листопада у Верховній Раді відбувся круглий стіл, де, зокрема, зазначалося про непрозорість розробки законопроекту № 9055 та виявлення у ньому цілої низки корупційних ризиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-