Рахункова палата та Держаудитслужба перевіряють МОЗ - Супрун

Рахункова палата та Держаудитслужба перевіряють МОЗ - Супрун

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров'я України зараз проходять аудити Рахункової палати та ревізія Державної аудиторської служби.

Про це на своїй сторінці у Fаcebook написала в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

“Наразі в МОЗ України одночасно проводяться три аудити Рахункової палати та одна ревізія Державної аудиторської служби. Один такий захід триває від 1 до 4 місяців. Вже отримали запит від Рахункової щодо підготовки величезного обсягу документів стосовно наступного аудиту”, - написала Супрун.

На її думку, такі перевірки є необ’єктивними, а результати спотвореними.

“Що найгірше - результати такого контролю здебільшого некомпетентні або упереджені. Після аудиту програми “Лікування за кордоном”, коли Рахункова “випадково” вказала завищені в 10 разів цифри, некомпетентних висновків щодо нових людей, які прийшли працювати на державну службу в міністерство. Зараз аудит відбувається щодо спільного зі Світовим банком проекту “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”, який триває з 2015 року в кількох областях України”, - зазначила Супрун.

Читайте також: Прокуратура допитала заступника глави МОЗ Лінчевського

Вона також наголосила, що тривають перевірки щодо закупівель ліків за держпрограмами через міжнародні організації.

“Ще один аудит відбувається за однією з найбільш антикорупційних програм — міжнародних закупівель ліків за кошти держбюджету в 2017-2018 роках. За деякими напрямками ми вже закуповуємо на 85% більше ліків. У 2017 році, наприклад, препарату для хіміотерапії Доцетаксел закупили у 5 разів більше, ніж у 2014. Чекаємо дізнатись багато нового “негативу” щодо цієї програми. На додачу Рахункова розпочала аудит щодо ліцензування медзакладів, скоро розпочне по підготовці медичних та фармацевтичних кадрів вищими навчальними закладами та використання і розпорядження МОЗ об’єктами державної власності та іншими державними активами, що мають фінансові наслідки для держбюджету”, - написала Супрун.

Вона підкреслила, що реформування у системі охорони здоров’я набирає обертів.

Читайте також: Супрун нагадала про інформаційну гігієну в умовах гібридної війни

«Водночас з трансформацією системи зростає і опір. Прихильники старої системи все частіше використовують інші державні органи в своїх інтересах - зупинити розвиток країни та відкотити зміни назад. За представниками Рахункової палати скоро доведеться просто закріпити окремі кабінети в МОЗ України - їхні перевірки не встигають завершуватись як починаються нові. Традиційно - по напрямках, де відбуваються позитивні зміни. Традиційно - на запит “небайдужих” народних депутатів, які бояться незворотних змін там, де раніше можна було красти сотні мільйонів гривень платників податків”, - написала Супрун.

Читайте також: В умовах воєнного стану меддопомога громадянам надаватиметься без змін - Супрун

Вона нарікає, що аудит перевіряючих органів заважає працювати чиновникам МОЗ.

«Щоразу співробітники Міністерства мусять відволікатися від своєї роботи (трансформації системи охорони здоров’я, проведення державних закупівель ліків і медвиробів, виконання завдань уряду тощо), щоб сприяти проведенню зовнішнього контролю — виділити окреме приміщення, обладнати його технікою, підготувати потрібні документи», - зазначила Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-