Україна збирає інформацію про долю захоплених Росією моряків - Геращенко

Україна збирає інформацію про долю захоплених Росією моряків - Геращенко

Укрінформ
Українська сторона збирає інформацію про 24-х моряків, які перебували на захоплених Росією українських кораблях.

Про це поінформувала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко в ефірі телеканалу «Прямий», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні ми розшукуємо інформацію про долю 24-х людей, які перебували на цих кораблях. Ми вважаємо і будемо наполягати на тому, що вони - військовополонені, тому що росіяни захопили підло наших моряків у нейтральних водах. Згідно з Женевською конвенцією, вони підпадають саме під цю категорію, під цю дефініцію», - зазначила Геращенко.

Читайте також: Геращенко пояснила, чому указ про воєнний стан надрукували у первинному вигляді

Політик також акцентувала на тому, що росіяни діяли в "найкращих" КДБшних традиціях.

«Упродовж перших годин, а то й днів, вони не надавали інформації про те, де утримуються хлопці, в яких умовах, що з ними. І власне, от зараз, за нашою інформацією, яка збирається по крихтах, тільки одному хлопцю дозволили вийти на контакт зі знайомими», - додала перший віце-спікер.

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці РФ захопили раніше обстріляні українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», рейдовий буксир «Яни Капу». На них, за даними українських ВМС, знаходилися 24 моряки, шестеро було поранено.

Читайте також: Захопленням українських кораблів на Азові керував начальник берегової охорони Росії - ЗМІ

Верховна Рада 26 листопада ухвалила Закон «Про затвердження указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» на 30 днів у 10 прикордонних областях.

Росія оголосила про намір судити затриманих українських моряків за нібито незаконний перетин державного кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-