Клімкін пояснив, чому суд над захопленими Росією моряками неможливий

Клімкін пояснив, чому суд над захопленими Росією моряками неможливий

Укрінформ
Захоплені російськими військовими у Керченській протоці українські моряки є військовополоненими і суд над ними неможливий.

Про це міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі "Сніданку з 1+1", повідомляє ТСН.

"По-перше, звільнити хлопців - це насправді зараз найважливіший пріоритет. Саме зараз ведемо перемовини із Червоним Хрестом, оскільки наші хлопці за статусом є військовополоненими. Росія щодо нас здійснила кілька актів агресії, і ЧХ має активно в це втручатися. Також зараз спілкуємось і з правозахисниками та нашою кримськотатарською громадою в окупованому Криму, оскільки військовополонених судити за визначенням не можна, це маразм, але Росія це робить. І маємо захистити їх хоча б на сьогодні, хоча б на найближчі дні", - підкреслив Клімкін.

Він розповів, що МЗС використовує всі можливі канали для отримання інформації про українських моряків.

"Ми використовуємо і Червоний Хрест, і омбудсменів, і всі канали, які нам доступні. Але ми розуміємо, що рішення буде ухвалюватися на рівні Путіна, на це спрямовані всі наші зусилля", - заявив глава МЗС України.

Він наголосив, що воєнний стан у 10 областях України запроваджується для того, аби бути готовими відповісти на будь-яку російську провокацію, і це не вплине на звільнення українських моряків.

"Воєнний стан - це концентрація зусиль, яка нам потрібна для того, щоб відбити подальші акти агресії. Ми прекрасно розуміємо, що Росія підбирається до Маріуполя, до Азовського узбережжя, і використати момент для того, щоб або провокацію, або іншу подію, використати для подальшого наступу, вона звичайно може. І блокаду, і блокаду взагалі в регіоні Чорного моря. Тому маємо бути до цього готові, і саме для того є воєнний стан", - заявив він.

Читайте також: Захоплених українських моряків везуть до сімферопольського "суду" - омбудсмен

Міністр додав, що міжнародні партнери запевнили Україну в активному тиску на Росію під час саміту "Великої двадцятки", який проходитиме 30 листопада – 1 грудня в Аргентині, у зв’язку із нападом російських військових кораблів на українські в Азовському морі.

"Одночасно це, звичайно, контакти міжнародні, це контакти на рівні керівників європейських країн. За декілька днів відбудеться саміт G20 в Буенос-Айресі і там наші друзі будуть активно тиснути на Росію", - сказав Клімкін. 

Раніше український омбудсмен Людмила Денісова поінформувала, що захоплених російськими окупантами українських військових моряків привозять до Київського районного суду Сімферополя, де їм мають обрати "запобіжний захід".

Як повідомляв Укрінформ, 26 листопада Рада Безпеки ООН провела термінове засідання щодо ситуації  Україні, пов'язане з останнім розвитком подій у Чорному та Азовському морях.

Прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці Росії обстріляли та захопили  у Керченській протоці три українські кораблі: малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу". На захоплених кораблях перебували 23 моряки, шістьох із них поранено.

Росія оголосила про намір судити затриманих українських моряків за нібито незаконний перетин державного кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-