У Варшаві провели екуменічне богослужіння у пам’ять про жертв Голодомору

У Варшаві провели екуменічне богослужіння у пам’ять про жертв Голодомору

Фото
Укрінформ
Екуменічне богослужіння у пам’ять про мільйони жертв у 85-ту річницю Голодомору в Україні за участю представників більшості польських церков та Української греко-католицької церкви відбулося у неділю в одному з костелів у центрі Варшави.

Богослужіння очолив варшавський митрополит Римо-католицької церкви кардинал Казімеж Нич, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Ми сьогодні разом з нашими братами-українцями, аби згадувати ці дні, ці роки, аби просити Бога про милосердя, аби ми щось врешті зрозуміли з того, що потрібно розуміти, аби жити між народами у справжній любові і у згоді як між добрими сусідами, які себе добре розуміють”,- підкреслив кардинал Нич.

Він наголосив, що Голодомор 1932-1933 років в Україні був класичним прикладом того, як фальшива ідеологія, яку втілено в життя, призвела до смерті мільйонів людей.

Посол України в Польщі Андрій Дешиця підкреслив, що цей злочин проти людяності був однією з найбільш трагічних подій у світовій історії. Він нагадав, що Голодомор був наслідком “продуманої тоталітарної політики сталінського режиму” і “свідомої карою для українців за прагнення до свободи і незалежності і спротив політиці колективізації і совєтизації”.

Він наголосив, що у ці страшні часи щоденно помирали 25 тис. невинних людей, зокрема дітей і старших людей.

Дещиця нагадав, що Польща одною з перших в Європі визнала Голодомор геноцидом українського народу, а нещодавно Сенат РП прийняв резолюцію з приводу 85-річчя Голодомору.

Участь у богослужінні взяли екс-президент Польщі Броніслав Коморовський, віце-прем’єр-міністр Пьотр Глінський, представники української громади та пересічні поляки.

В коментарі Укрінформу Коморовський зазначив, що поляки й українці повинні бути разом у добрі та злі, а Голодомор був однією з найгірших сторінок в історії України.

“Це також і частина нашого польсько-українського досвіду тоталітаризму, комуністичних злочинів. Відтак, я хотів взяти участь у цьому екуменічному богослужінні на знак солідарності з нинішньою Україною і в пам’ять  про ці трагічні події з минулого з глибоким переконанням, що нас чекає позитивне спільне майбутнє”,- резюмував Коморовський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-