Свідок обвинувачення Павла Гриба відмовилася від своїх слів у суді - ЗМІ

Свідок обвинувачення Павла Гриба відмовилася від своїх слів у суді - ЗМІ

Укрінформ
Свідок обвинувачення по справі незаконно утримується в Росії 20-річного громадянина України Павла Гриба дала свідчення на користь українця.

Про це повідомляє «Кавказький вузол».

«Подруга мешканки Сочі Тетяни Єршової Марія Юристова частково відмовилася від своїх колишніх свідчень на суді у справі громадянина України Павла Гриба, спростувавши версію звинувачення. Єршова і Гриб не обговорювали плани теракту, і політика не була основною темою їх розмов, заявив свідок», - йдеться у повідомленні.

Раніше, 15 листопада північно-кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону з другої спроби почав розглядати справу Гриба, звинуваченого у схилянні до теракту. Обвинувач зачитав фрагмент листування Гриба. Допит мешканки Сочі Тетяни Єршової, яку Гриб, за версією слідства, схиляв до теракту, почався у закритому режимі.

Наприкінці липня північно-кавказький окружний військовий суд повернув у прокуратуру справу Гриба через допущену звинуваченням процесуальну помилку. Українець був звинувачений згідно з редакцією кримінального закону, яка не діяла на момент діяння, в якому його звинувачували. Прокуратура змінила редакцію статті, в останньому обвинувальний висновок у справі Гриба залишився незмінним. 7 листопада суд продовжив термін арешту до 24 квітня 2019 року.

Як повідомляє видання, на засіданні 23 листопада суд планував завершити розпочатий раніше допит ключового свідка, проте Єршова захворіла, і її допит було вирішено відкласти до наступного засідання. Замість Єршової суд допитав ще одного свідка звинувачення - 18-річну уродженку Сочі Марію Юристову, яка нині живе у Ростове-на-Дону і навчається в одному з ВНЗ міста.

Відповідаючи на питання обвинувача, Юристова була відрекомендована суду «найкращою подругою» Єршової. За словами дівчини, вони з Єршовою познайомилися 2014 року на заняттях у сочинській художній школі.

Свідок повідомив, що Єршова з 2016 року спілкувалася в інтернеті з жителем України Павлом Грибом. Як стверджує Юристова, листування її подруги з Грибом мало в основному романтичний характер, про політичні моменти цього листування вона нічого згадати не змогла. «В основному, вона розповідала мені про милі моменти, наприклад, як вони бажають одне одному доброго ранку і доброї ночі. Політику не обговорювали», - запевнив свідок.

Єдиним негативним моментом у спілкуванні своєї подруги з Грибом Юристова назвала її плани, що змінилися: до знайомства з українцем дівчина хотіла вступити в університет, а коли познайомилася з Грибом, висловила бажання виїхати в Україну, пояснила свідок.

Прокурор Олексій Кістер звернув увагу на істотні суперечності у свідченнях дівчини і виголосив протокол допиту свідка Юристової від 5 жовтня 2017 року. Згідно з цим протоколом, на попередньому слідстві Марія Юристова характеризувала свою подругу як «українську націоналістку з правими поглядами, що цікавилася Україною та її місцем у світі, героїзувала Степана Бандеру і Романа Шухевича».

Юристова, як випливає з протоколу допиту, повідомила, що Гриб і Єршова зійшлися «на підгрунті українського націоналізму», спільного розуміння історії України як «окупації з боку Російської імперії та СРСР», а також «зіставлення українській нації та «русского мира». 

З виголошених прокурором даних випливало, що навесні 2017 року Єршова розповіла Юристовій спосіб виготовлення бомби, про який вона дізналася від Павла Гриба. При цьому свідок ніколи не чула від Єршової, щоб Гриб пропонував їй зібрати бомбу і десь висадити в повітря - Юристова підкреслила, що про реалізацію подібних планів не йшлося.

Єршова на час знайомства з Грибом у січні 2017 року навчалася в 11 класі адлерської школи. Дівчина розповідає, що вперше побачила його повідомлення у коментарях на сторінці «Вконтакте» своєї подруги. Підлітки почали обмінюватися особистими повідомленнями і телефонували одне одному у Skype, пише «Кавказский узел».

Юристова на засіданні суду підтвердила, що у протоколі є її підписи, але відмовилася від характеристики Єршової як «української націоналістки». «Ні, я цього не писала. Я лише знаю те, що вона любила Україну та українську мову. Я не знаю, що таке націоналізм», - заявила дівчина.

Свідок також пояснив суду, що дізналася про бомбу від Єршової вже після появи кримінальної справи, коли подруга пояснювала їй причини, через які справа могла бути порушена. «Він (Гриб) розповів про бомбу Тетяні у Skype. Вона вважала цю розповідь жартом і не сприйняла її серйозно», - сказала Юристова.

Як повідомила після засідання суду адвокат Гриба Марина Дубровіна, «свідчення Юристової на користь захисту спростували версію звинувачення, нібито вона чула від Єршової щось про бомбу і вибух». «Я припускаю, що протоколи на попередньому слідстві довільно склав слідчий, а вона їх підписала, не прочитавши», - сказала адвокат.

Наступне засідання у справі Гриба призначено на 29 листопада, суд планує завершити допит ключового свідка звинувачення Тетяни Єршової.

Читайте також: Павло Гриб не отримує ніякої кореспонденції — батько

Як повідомляв Укрінформ, за словами батька українця Ігоря Гриба, 23 листопада відбулося чергове судове засідання у справі Павла. Відбувся допит свідка сторони звинувачення. Практично все засідання проходило у закритому режимі. 

Павло Гриб пропав 24 серпня 2017 року у Білорусі, куди поїхав на зустріч з дівчиною, з якою спілкувався у соцмережах. У вересні стало відомо, що він перебуває у слідчому ізоляторі міста Краснодар (РФ), йому висунули звинувачення у тероризмі. Тоді його адвокат заявила, що Павла викрали працівники ФСБ.

9 листопада стало відомо, що Генеральна прокуратура України склала повідомлення про підозру російському слідчому, який висунув незаконне звинувачення Павлу Грибу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-