“Обличчя Майдану”: Остап Стасів розповів, як заснували Відкритий університет під час Революції

“Обличчя Майдану”: Остап Стасів розповів, як заснували Відкритий університет під час Революції

Відео
Укрінформ
У п'яту річницю Революції Гідності UATV показує людей, які стали частиною історії

Новий герой циклу сюжетів UATV – один із лідерів громадських ініціатив, які з’явилися в часи боротьби за євроінтеграцію. Український дім сьогодні називають центром національної ідеї. Під час Революції Гідності це був центр громадських ініціатив. Для учасників протесту тут створили бібліотеку, офіс Євромайдан SOS, де можна було отримати правовий захист у разі арешту або переслідувань, а також деякий час базувався Відкритий університет Майдану.

Остап Стасів – один із його засновників – розвиває освітню платформу й зараз.Сьогодні Відкритий університет Майдану – це понад 50 курсів у вільному доступі – основи права, управління власністю, взаємодія з органами влади.

Починався проект із вуличних лекцій на Євромайдані. Викладачі столичних вишів читали зі сцени. “Сцена їхала від Михайлівської площі близько двох днів, тобто в розібраному вигляді її везли, й усі СБУшники, “тітушки”, регіонали й інші радощі заважали цьому процесу, але вона все-таки приїхала. На сцені ми говорили про дуже прості речі, ми говорили про те, що якщо отримаємо можливість щось змінити, то ніхто за нас це не зробить”, – говорить Остап.

Читайте також: “Обличчя Майдану”: священик згадує, як проводжав в останню путь героїв Революції Гідності

Меседж про зміни активісти намагалися донести й тим, хто був по інший бік барикад. Відомий плакат “Зрозумійте нас. Задовбало!” надрукували спеціально для Антимайдану. Активісти відстоювали Український дім – він закривав тил Євромайдану та мав стратегічне значення. Після прибирання там знову читали лекції. Канікул у майданівському університеті не було навіть у дні зіткнень, до 18 лютого 2014 року.

“Це був день, коли фактично ми прийшли на Майдан як завжди, тож  ніхто не очікував, що буде атака”, – згадує активіст. “Беркутівці” показували непристойні жести руками, махали зброєю і цілилися. І ти розумієш, що в тебе є можливість піти або все ж залишитися”, – говорить він. Остап залишився. Про ті дні досі нагадує кашель – наслідок опіку слизової газом.

“Вдумайтеся, в один момент за три місяці якась кількість людей розвернула величезний корабель із руху в абсолютно інший бік. Понад те, це судно йде досить впевнено, просто у своєму темпі”, – говорить Остап. Відкритий університет Майдану дав поштовх розвитку сотні громадських ініціатив. Понад рік викладачі їздили країною з лекціями. Зараз в онлайн-університеті навчаються більш ніж 35 тисяч студентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-