Експерти ЄС оцінили, як в Україні відбирають суддів

Експерти ЄС оцінили, як в Україні відбирають суддів

Укрінформ
Експерти проекту ЄС "Право-Justice" в результаті аналізу процедур відбору та оцінювання суддів в Україні, що здійснює в межах судової реформи Вища кваліфкомісія суддів України (ВККСУ), дійшли висновку, що її дискреція є збалансованою відповідно до процедурних запобіжників.

Про це Укрінформу повідомили у п'ятницю в прес-службі ВККСУ.   

"Оскільки комп’ютери не можуть приймати остаточне рішення щодо того, хто буде хорошим суддею, ми вважаємо, що певна дискреція (вирішення посадовою особою або державним органом будь-якого питання на власний розсуд - ред.) повинна залишатися за особами, які уповноважені приймати рішення, наприклад тими, які входять до складу ВККСУ, і саме вони повинні обирати кандидатів, котрі якнайкраще відповідають посаді", - йдеться у звіті.

Експерти, зокрема, констатувати наявність багатьох процесуальних гарантій, які достатньо збалансовують дискрецію ВККСУ в ухваленні рішень щодо кар’єри судді. А саме:

- наявність детально прописаної методології та правил;

- автоматизовані тестування на різних етапах процедури;

- попередні та остаточні рейтинги кандидатів;

- колегіальність ухвалення рішень Комісією (колегії, засідання у пленарному складі);

- існування Громадської ради доброчесності з її повноваженнями;

- участь третіх осіб у процедурах, включаючи НАБУ;

- цілковита публічність та прозорість процедур.

"Україна знаходиться в набагато кращому становищі, ніж ситуація щодо відбору суддів в Литві чи Австрії. В Австрії журналісти навіть не могли б вести дискусію про відбір суддів, оскільки він відбувається за закритими дверима. Звичайно, всі бажають, щоб алгоритм відбору був ідеальним, і якщо б така модель існувала, ми б її застосовували, але правда є такою, що в будь-яких країнах присутній елемент дискреції, і немає стандартів меж дискреції. Процедури відбору суддів в Україні є добре зробленими та успішними", - сказав Георг Става, директор департаменту Міністерства юстиції Австрії, експерт проекту ЄС "Право-Justicе".

Читайте також: Рівень довіри до судової влади в Україні значно покращився - Мінгареллі

Звіт "Відбір та оцінювання суддів в Україні" було підготовлено міжнародними фахівцями в межах спеціальної експертної місії проекту ЄС "Право-Justice" з метою здійснення огляду та надання рекомендацій щодо реформи системи правосуддя в Україні в контексті законодавства та практики відбору і оцінювання суддів.

Як повідомлялося, у 2016 році Україна розпочала процес системного перезавантаження судової влади шляхом запровадження обов’язкового кваліфікаційного оцінювання всіх діючих суддів з метою підтвердження ними здатності відправляти правосуддя. Перезавантаження судової влади також включає в себе відбір нових суддів та створення нових судів. Більше 6000 суддів та кандидатів на суддівські посади пройдуть через процедури, розроблені ВККСУ. Вперше за новими процедурами у 2017 році був сформований Верховний суд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-