У Будапешті відбувся концерт-реквієм пам’яті жертв Голодомору

У Будапешті відбувся концерт-реквієм пам’яті жертв Голодомору

Укрінформ
У Будапешті відбувся концерт-реквієм симфонічного оркестру Закарпатської філармонії. Виступ тривав у церкві святого Михайла (середмістя угорської столиці) у рамках міжнародної акції зі вшанування жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

На заході прозвучали музичні твори українських композиторів Миколи Лисенка, Євгена Станковича, Михайла Вігули, Мирослава Скорика, Віктора Теличка та інших, повідомляє Радіо Свобода.

Звертаючись до присутніх, посол України в Угорщині Любов Непоп висловила вдячність парламентові цієї країни, який 24 листопада 2003 року окремою резолюцією визнав Голодомор геноцидом українського народу. Національні збори Угорщини рішуче засудили будь-які тоталітарні режими чи поривання до диктатури, які позбавляють громадян гідності та невід’ємних прав на свободу.

Читайте також: У Варшаві в Польському театрі покажуть спектакль про Голодомор в Україні

Окрему подяку посол адресувала українській громаді Угорщини та її колишньому керівнику Ярославі Хортяні за їхні зусилля щодо привернення уваги угорської громадськості до злочинів сталінізму в Україні.

«Пригадуючи ті страшні роки, коли ми втратили десять мільйонів наших співвітчизників, давайте замислимося над тим, для чого це робилося? Це робилося, щоб знищити і позбавити волі наш народ. Тоді Сталін намагався захистити радянське майбутнє України, убиваючи наш народ. Тепер Путін намагається захистити російськомовне населення, убиваючи громадян України. Мета і тоді, і зараз була – знищити Україну як свободолюбну націю і незалежну державу, підкорити її», – заявила Непоп.

Читайте також: До роковин Голодомору зняли ролик "Де б ти не був - вшануй"

За її словами, дуже важливо, що нині світ не мовчить про трагедію українців, як 85 років тому, і що міжнародна спільнота на повен голос говорить про російську агресію в Україні.

17 листопада симфонічний оркестр Закарпатської філармонії дав великий концерт у місті Варпалота (регіон Середнє Задунав’я).

В Угорщині вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні стартували 7 жовтня у рамках міжнародної акції «Запалимо свічку пам’яті».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-