19 листопада. Пам’ятні дати

19 листопада. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні в Україні День працівників гідрометеорологічної служби, а у світі відзначається Міжнародний чоловічий день.

День працівників гідрометеорологічної служби України встановлений згідно з Указом Президента від 11 березня 2003 року. Інформування населення про стан погодних умов на найближчі дні та попередження про несприятливі явища давно вже стало потребою кожної людини, адже своєчасні попередження про небезпечні гідрометеорологічні явища та стихійні лиха зберігають найдорожче – людське життя. Щодня Український Гідрометцентр на підставі повідомлень метеостанцій, розташованих на території всієї України, складає майже 250 гідрометбюлетенів. Прогноз погоди, спостереження за гідрологічним режимом усіх водних об’єктів, стан та врожайність сільськогосподарських культур, метеоумови забруднення повітря є необхідним оперативним матеріалом для всіх галузей економіки.

Разом з тим, щороку 19 листопада, у світі відзначається Міжнародний чоловічий день. Свято не має жодного відношення до політики. Вперше його відзначали наприкінці 90-х років у Тринідад і Тобаго – саме мешканець цієї маленької острівної країни – викладач місцевого вишу – запропонував відзначати подібний день. «Я якось подумав, що немає жодного дня в році, присвяченого чоловікам: є День батька, інші дні, присвячені професійній діяльності чоловіків, але просто звичайного чоловічого дня – немає. Дня, який би об’єднував усіх чоловіків, не зважаючи на їхню расу, вік, професію, соціальний статус тощо…», - зауважив згодом головний ідеолог свята доктор Джером Тілуксінгх. Завдяки засобам масової комунікації ідея досить швидко поширилась світом: спочатку в країнах Карибського басейну, потім в Австралії, Північній Америці, Азії та Європі. Нині Міжнародний чоловічий день відзначають у майже 70 країнах світу. Метою створення Міжнародного чоловічого дня є привернення уваги суспільства до гендерної дискримінації та до проблеми нерівності статей. Організатори свята наголошують, насамперед, на збереженні здоров’я хлопчиків і чоловіків, а також підкреслюють позитивний вплив чоловіків на сім’ю, соціум і виховання дітей, адже завтра – Всесвітній день дитини. Саме з Міжнародним чоловічим днем пов’язаний щорічний рух «Мовембер» (походить від двох англійських слів: moustache – вуса і november – листопад), який зародився в Австралії. Суть акції полягає в тому, що впродовж листопада чоловіки по всьому світі відрощують вуса і бороди і протягом місяця роблять пожертви на боротьбу з раком простати та іншими чоловічими хворобами. Міжнародний чоловічий день жодним чином не є конкурентом Міжнародному жіночому дню, він також не має на меті стверджувати принципи маскулінності: силу і мужність. Цього дня прийнято звертати увагу на те, що чоловіки, як власне і жінки – бувають різні, що в них, як і в жінок, існують суто чоловічі проблеми, що варто звертати увагу на тих хто поруч, цінувати їх і всіляко підтримувати.

Ювілеї дня:

Цього дня народилась Індіра Ганді (1917-1984), політичний і державний діяч Індії. Прем’єр-міністр Індії (1966–1977; 1980–1984 рр.). «Індія – це Індіра» – передвиборний лозунг Індійського національного конгресу 1966 року пам’ятають в Індії й по сьогодні. Країні з самого початку дивовижним чином щастило на лідерів: Махатма Ганді, Джавахарлал Неру, Індіра Ганді. З першим вона була лише однофамільниця, а Неру був її батьком. Варто нагадати, що за час прем’єрства Індіри Ганді були націоналізовані банки, в країні розвивалася швидкими темпами промисловість (особливо важка), стала до ладу перша АЕС, у сільському господарстві відбулась т.з. «зелена революція», завдяки якій Індія вперше в своїй історії стала незалежною від імпорту продовольства. Звичайно, були й непопулярні заходи – примусова стерилізація найбідніших верств населення (в 1975-1977 роках країною їздили мобільні бригади медиків і розгортали наметові містечка. За один такий виїзд серед бідноти робили до 60 тисяч вазектомій – чоловічих стерилізацій), закриття ряду опозиційних газет, обмеження громадських свобод… Але однією з найболючіших проблем були міжрелігійні конфлікти між індусами, мусульманами та сикхами – проблема Пенджабу, яка й коштувала, зрештою, Індірі життя. Цікаво, що у вересні 1982 року під час офіційного візиту у СРСР, Індіра Ганді відвідала Київ. Серед офіційних протокольних заходів було й присвоєння звання «Почесний громадянин міста Києва». Ганді стала другою у цьому списку.

Сьогодні святкує свій день народження Мег Раян (1961), американська актриса та продюсер. Відома, здебільшого, за ролями в романтичних комедіях. Мег Раян – випускниця факультету журналістики Нью-Йоркського університету. Під час навчання грошей не вистачало, тому  підробляла акторською грою. У 1981 році відбувся її дебют в останньому фільмі Джорджа К’юкора «Багаті та знамениті». З 1982 по 1984 роки Райан грає Бетсі Монтгомері в серіалі «Поки обертається світ». У 1986 році великим касовим успіхом в США користується фільм «Найкращий стрілець», в якому головну роль зіграв Том Круз. Режисери побачили в Мег Райан новий типаж молодої американки – енергійної та чуттєвої, з одного боку, і зворушливо вразливою з іншого. У 1989 році Райан отримує свою першу головну роль в романтичній комедії Роба Рейнера «Коли Гаррі зустрів Саллі». Фільм стає культовим, а сцена, в якій героїня Мег симулює оргазм, визнається класичною. Спроби актриси зніматися в серйозних картинах мало хвилювали пересічного глядача, звиклого бачити і любити Мег в образі білявої романтичної дівчини, ідеальної дружини та коханої, що притягає до себе своєю відкритістю і добротою. Найбільш упізнавані ролі Райан у стрічках «Несплячі в Сієтлі», визнаній в США однією з найкращих мелодрам початку 90-х років, «Французький поцілунок», «Вам лист», в якому Райан знову склала екранну пару з Томом Хенксом, «Місто ангелів» з Ніколасом Кейджем.

Роковини смерті:

190 років з дня смерті Франца Шуберта (1797-1828), австрійського композитора. Основоположник романтичної пісні-романсу (створив їх понад 600) і лірико-романтичної симфонії. Автор пісенних циклів «Прекрасна мельничиха», «Зимовий шлях», «Лебедина пісня»; пісень «Баркарола», «Вечірня серенада», «Ave Maria». Для львівського музичного товариства св. Цецилії написав чотириголосий псалом для хору. Видатний композитор жив у надзвичайних злиднях. 26 березня 1828 року, за декілька місяців до смерті, він дав один єдиний «авторський» концерт, на гонорар від якого купив собі рояль – це була мрія усього його життя. Помер Франц Шуберт на 31 році життя у Відні від черевного тифу.

20 років з дня смерті Алана Пакули (1928-1998), американського кінорежисера, сценариста, продюсера. Його ім’я називають одразу ж після Олівера Стоуна – режисера, відомого своїми лівими поглядами та палкою пристрастю до політичного кіно. Пакула знімав фільми про глобальні злочинства і проблеми світової політики. Кращі його кінокартини – «Клют», «Змова «Параллакс», «Вся президентська рать» (за словами самого режисера – «параноїдальна трилогія»), «Вибір Софі». У нього із задоволенням знімались Джейн Фонда, Меріл Стріп, Роберт Редфорд, Дастін Хофман. «Мені здається, що коли знімаєш фільм, у кожному з героїв є часточка тебе самого», – якось зауважив режисер. Алан Пакула загинув у автомобільній катастрофі. Йому було 70 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-